nieuws

Isala Zwolle bekijkt mogelijkheid om homoparen met kinderwens te helpen

Het Fertiliteitscentrum van Isala in Zwolle overweegt om kunstmatige bevruchting aan te bieden aan homoparen met een kinderwens. Zij moeten dan wél een draagmoeder hebben.
Tot nu toe moeten homoparen voor een kunstmatige bevruchting bij een draagmoeder naar het buitenland. Volgend jaar kunnen ze daarvoor ook in twee Nederlandse klinieken, in Leiderdorp en Elserdorp, terecht.

Juridische aspecten

Isala neemt later een beslissing, want er moet nog over een aantal dingen worden nagedacht. "Denk aan juridische aspecten. Nu is de vrouw die het kind baart de wettelijke moeder, de man waarmee ze gehuwd was of samenwoonde is juridisch de vader", vertelt embryoloog van Isala, Max Curfs.
"De wet voorziet niet in gevallen van draagmoederschap waar het kind ter adoptie wordt afgestaan", voegt de embryoloog eraan toe.

'Ieder mens heeft het recht op een kans'

Maar waarom vindt Isala het zo belangrijk om homoparen een mogelijkheid tot IVF-behandeling bij een draagmoeder aan te bieden? Curfs: "Ieder mens heeft recht op een kans om kinderen te krijgen. Of je het nu hebt over hetero-, lesbisch- of homokoppels. Daarom willen we kijken of we het mogelijk kunnen maken."
"Het is al wel mogelijk, maar niet in Nederland. Gaan we mensen de grens over jagen of gaan we ze helpen en zorgen dat alles goed en veilig geregeld is?"

VU Medisch Centrum

Isala wil zich eerst verdiepen in de materie. Daarom kloppen ze bij specialisten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam aan. Zij hebben al kennis over het draagmoederschap. Maar ook die specialisten hebben nog geen ervaring met homoparen.
"We willen dat het goed geregeld is voor alle partijen. Voor iedereen die graag een kindje wil door middel van draagmoederschap, voor de draagmoeder, maar in de eerste plaats voor het kind," besluit Curfs.
Isala laat weten dat het wachten is op de politiek. Er moet eerst een duidelijke wet- en regelgeving komen.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.