nieuws

Tien Overijsselse gemeenten verwelkomen nieuwe 'glutenvrije' pieten bij Sinterklaasintocht

Sinterklaasintocht Hengelo
Sinterklaasintocht Hengelo © Wim van der Geest
Kinderen die geen pepernoten aannemen van pieten tijdens de Sinterklaasintocht. Niet omdat ze het niet lekker vinden, maar omdat ze er ziek van worden. Voor kinderen met glutenintolerantie is een oplossing gevonden door de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV): Glutenvrije pieten.
Waar er vorig jaar alleen nog in Enschede, Goor, Kampen en Zwolle glutenvrije pieten meeliepen, zullen er dit jaar ook in Almelo, Balkbrug, Borne, Dedemsvaart, Hardenberg en Nijverdal glutenvrije pieten meelopen die strooien met glutenvrije lekkernijen. En dat is een goede zaak, zegt Anette Karimi van NCV: "Kinderen met glutenintolerantie kunnen bij een normale intocht niet echt meedoen. Ze moeten de pepernoten van de pieten weigeren en worden zo dus overgeslagen."

Eerste Sinterklaasintocht
Sommige kinderen met glutenintolerantie gaan dit jaar zelfs hun eerste intocht zien: "We horen wel eens van ouders dat ze hun kind niet meenemen naar een intocht om teleurstellingen te voorkomen. Door de glutenvrije pieten kunnen nu ook die kinderen meegenieten van het spektakel", vertelt Karimi. 

High five

De glutenvrije pieten moeten natuurlijk net zo enthousiast zijn als alle andere pieten, maar toch moeten ze op wat meer dingen letten, volgens Karimi: "De glutenvrije piet moeten ook oppassen voor kruisbesmetting, waarbij gluten van het ene product op het andere terecht kunnen komen. Ze mogen de andere pieten of kinderen geen high fives geven omdat daar kruimels van pepernoten met gluten aan kunnen zitten." 
Almelo
In Almelo lopen voor de eerste keer glutenvrije pieten mee in de Sinterklaasintocht aankomende zaterdag: "Vorig jaar zagen we teveel moeilijkheden in verband met het strooien van pepernoten en kruisbesmetting, maar door goed overleg met de NCV weten we nu dat de pepernoten in zakjes worden uitgedeeld. Daarom hebben we er nu voor gekozen om de nieuwe pieten dit jaar mee te laten lopen bij de intocht", zegt Martin Kroeskop van Almelo Events. 

Kleurplaat

De nieuwe pieten zijn te herkennen aan hun witte rugtas met 'I love glutenfree' erop, maar hoe kunnen de nieuwe helpers van de goedheiligman de kinderen die glutenintolerant zijn herkennen? "Op onze website kunnen de kinderen een kleurplaat downloaden en deze als vlag gebruiken. Dan weten de glutenvrije pieten welke kinderen hun pepernoten moeten hebben", legt Karimi uit. 

Verdubbeling

In 2017 liepen er in 53 gemeenten in Nederland glutenvrije pieten mee. Dit jaar is dat al ruim het dubbele, namelijk 125 gemeenten. "Bij veel mensen komt het niet op om rekening te houden met mensen die glutenintolerant zijn, maar ik denk dat er steeds meer aandacht voor komt. Dat er zo'n groei is in het aantal gemeenten is daar een mooi voorbeeld van", vertelt Karimi. 
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.