nieuws

Expositie Stolpersteine in Zwolle: "Individuele aandacht voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog"

Het is een van de vele manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten: de Stolpersteine, of struikelstenen. Kleine vierkante messing plaatjes die in het trottoir liggen voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers van de oorlog, met hun naam erop.
Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In de Stadkamer in Zwolle wordt vanmiddag, in het bijzijn van de Duitse ambassadeur, een expositie geopend over de stenen.
"De boodschap achter de stenen is dat we de individuele slachtoffers herdenken. We hebben het altijd over zes miljoen omgebrachte joden, honderdduizend in Nederland, 450 in Zwolle. Dat zijn onbegrijpelijke aantallen", zegt Jaap Hagedoorn, de voorzitter van de Stichting Zwolse Stolpersteine.
Hagedoorn heeft bewondering voor het project van de Duitser. "Wat het knappe is aan zijn project, is dat hij door de individuele aandacht de mens weer heeft teruggehaald."

Twaalf Zwollenaren

De expositie gaat over de geschiedenis van de stenen. Ook is er een aparte Zwolse expositie. "Dat gaat over twaalf Joodse Zwollenaren over hun lot in de Tweede Wereldoorlog. Oude mensen die zelfmoord pleegden, mensen die gruwelijke tochten langs kampen maakten en werden vermoord. Ook gaat het over kinderen die te vondeling werden gelegd en mensen die de oorlog hebben overleefd", zegt Hagedoorn.
De expositie duurt tot begin december.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.