nieuws

Verdachte viervoudige moord Enschede mag geen contact hebben met buitenwereld

In een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat werden 4 mannen doodgeschoten
In een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat werden 4 mannen doodgeschoten © RTV Oost - Tom Meerbeek
De 26-jarige Enschedeër die dinsdagavond werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de viervoudige moord in Enschede, zit in beperking. Dat zegt zijn advocaat. Wanneer een verdachte in beperkingen zit, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Alleen contact met de advocaat is toegestaan, maar ook de advocaat is gebonden aan die beperkingen.
De raadsman kan en mag dan ook weinig zeggen, behalve dat hij woensdagochtend al met z'n cliënt heeft gesproken en dat het de bedoeling is dat hij vanmiddag weer verhoord wordt.

Toets

Of dat gaat gebeuren hangt af van een toetsing door de rechter-commissaris, ook wel onderzoeksrechter genoemd. Die bepaalt kort na de middag of de verdachte terecht is aangehouden en of hij de komende drie dagen vast blijft zitten voor verhoor.
De Enschedeër werd dinsdagavond al aangehouden. Dat gebeurde in de omgeving van Dordrecht. Er werd ook een tweede man aangehouden, maar die werd al snel weer vrijgelaten. Hij bleek niets met het misdrijf van doen te hebben. 
De mededeling over de aanhouding werd pas laat gedaan door de politie, 48 uur na de arrestatie. Op persvragen of de politie verdachten op de korrel had, werd in de tussentijd negatief geantwoord. Kennelijk in het belang van het onderzoek.
Ook zijn er gisteren meerdere panden doorzocht in Enschede en Hengelo. De politie wil niet zeggen of dat om woonhuizen van de aangehouden mannen ging. Tijdens deze doorzoekingen is niemand aangehouden.

Afrekening

Afgelopen dinsdag werden er in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier ontzielde lichamen gevonden. Alle vier bleken doodgeschoten.
Eén van de slachtoffers bleek de Vietnamese huurder van het pand. Een tweede slachtoffer was zijn compagnon uit Hengelo. Samen zaten ze in de hennepindustrie.
Een derde en vierde slachtoffer lijken niet in een crimineel plaatje te passen. Het gaat om een restauranthouder uit Hengelo, onderbuurman van de andere Hengeloër, en een vertegenwoordiger in plantenmest uit Arnhem. Over dat laatste slachtoffer bleef het langst informatie onbekend, totdat RTV Oost gisteren zijn achtergrond als eerste onthulde.
Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat het om een criminele afrekening gaat en dat de restauranthouder en vertegenwoordiger getuigen waren, die het niet mochten navertellen. 
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.