nieuws

Actievoerders Sinterklaasintocht Zwolle: "Wat ons betreft gaat demonstratie door"

Intocht van Sinterklaas en Zwarte Pieten
Intocht van Sinterklaas en Zwarte Pieten © Bert Wolbers
Als het aan Kick Out Zwarte Piet en de Zwolse Actiegroep Theater voor Iedereen ligt, gaat de geplande demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht in Zwolle, morgen gewoon door. Ondanks aanvullende eisen en de dreiging van tegendemonstraties.
Aan het begin van de avond liet burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle al weten dat de acties doorgang kunnen vinden. Vervolgens werd er echter nog een aantal uren overlegd met de demonstranten.
Tot verbazing van de actiegroepen kwam de gemeente een dag voor de intocht met aanvullende voorwaarden voor de demonstratie. "Ineens mogen we alleen demonstreren als we met een bus komen", laat Storm Vogel van Kick Out Zwarte Piet weten. Ook zou de actiegroep zelf verantwoordelijk zijn voor een ordelijk verloop van de demonstratie.

Tegendemonstraties

De afgelopen dagen klonken ook signalen van tegendemonstraties. Zo zouden voetbalhooligans zich met de demonstratie willen bemoeien. Vogel is echter niet van plan om de plannen om die reden te wijzigen. "Dan zouden we buigen voor geweld, dat doen we niet. Wij willen een vreedzaam protest."
Met de gemeente is ook gesproken over een locatie voor de demonstratie. "Die locatie is bij ons bekend", laat Vogel weten. "Maar met het oog op onze veiligheid is het niet handig om die bekend te maken." De demonstratie zal in ieder geval niet plaatsvinden op het Rodetorenplein. Burgemeester Meijer kondigde eerder deze week al aan dat die locatie zeker geen optie is.
Als er tussen vanavond en morgenmiddag niets verandert, worden de plannen voor de demonstratie doorgezet. Vogel: "Daar gaan wij wel vanuit. Maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren. Misschien komt de burgemeester wel met een noodverordening. Dan wordt het een ander verhaal."

Programma

Het programma van de Zwolse intocht begint morgen om 13.30 uur op het Rodetorenplein. Even voor half drie worden Sinterklaas en zijn pieten daar welkom geheten.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.