nieuws

Wateraanvoer IJsselmeer richting Overijssel onder druk door lage waterstand en oostenwind

IJsselmeer
IJsselmeer © Pixabay/MrsBrown
De wateraanvoer vanuit het IJsselmeer richting het Vechtdal, West Twente en Drenthe staat onder druk door de lage waterstanden in combinatie met de stevige oostenwind. "Bijzonder wat er gebeurt, dit hebben we nog niet eerder zo laat in het jaar meegemaakt."
Het is een rechtstreeks gevolg van de droogte die al maanden aanhoudt. Naast aanvoer vanuit het IJsselmeer, is ook de aanvoer vanuit het Twentekanaal door de lage stand van de IJssel maar beperkt mogelijk. Om het waterpeil in Zuidoost Drenthe op niveau te houden wordt wel water uit de Vecht aangevoerd. 

Alert

Het water moet worden aangevoerd vanwege de lage grondwaterstanden en om er voor te zorgen dat de waterkwaliteit op peil blijft. Maar die aanvoer staat nu dus onder druk. "We maken ons nog geen zorgen, maar we zijn wel alert op hoe het zich ontwikkelt", zegt woordvoerder Martin Hilferink van waterschap Vechtstromen.
"Door de stevige oostenwind wordt het water in het IJsselmeer naar het westen geduwd. Hierdoor ontstaat de unieke situatie dat het IJsselmeer juist water gaat 'wegtrekken' uit ons gebied. Om dit tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis gesloten."
De huidige situatie kan nog wel even aanhouden voordat het problematisch wordt. "We hebben nog niet opgeschaald." Wat er gaat gebeuren als er wel opgeschaald wordt, kan Hilferink nog niet zeggen. "Die scenario's moeten nog uitgedokterd worden."
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.