nieuws

Conclusie na vier jaar onderzoek: geen oplossing voor N35 bij Haarle

Woede en verontwaardiging bij inwoners van Haarle. Zij kregen vanavond te horen dat er geen oplossing gevonden kan worden voor de verkeersproblemen op de N35 bij het dorp. Dat is de conclusie die Rijkswaterstaat na vier jaar onderzoek heeft getrokken. Er is te weinig geld beschikbaar om het verkeer beter door te laten stromen en de oversteek voor voetgangers en fietsers veiliger te maken.
Vanavond werd in het dorpshuis van Haarle een bijeenkomst gehouden waar Rijkswaterstaat en Arcadis, dat het onderzoek uit heeft gevoerd, uitlegden welke opties zijn onderzocht en waarom geen van de plannen de verkeersproblemen oplost. 
Eerder was beloofd dat er in 2019 een veilige oversteek zou komen. Die gaat er nu dus niet komen. Daarnaast begrijpen de inwoners niet waarom er vier jaar onderzoek nodig was. De conclusie dat het verkeersprobleem niet is op te lossen had veel eerder getrokken kunnen worden.

Complex

Het Rijk en de Provincie Overijssel stelden bij elkaar 15 miljoen euro beschikbaar voor dit deel van de N35. Maar het verkeersprobleem is te complex. Bij Haarle zijn twee kruisingen: één met verkeerslichten en één zonder. De toegangswegen van en naar de N35 worden - vooral tijdens de spits - ook veel gebruikt. Wanneer er veiligheidsmaatregelen worden genomen om de oversteek veiliger te maken, gaat vooral het verkeer op deze toegangswegen vastlopen en kunnen vertragingen ontstaan die kunnen oplopen tot een uur extra reistijd.

Gedeputeerde Boerman

De gemeente Hellendoorn, de Provincie en Rijkswaterstaat hebben nu de hoop gevestigd op gedeputeerde Boerman. Hij heeft vandaag een gesprek gehad met minister Van Nieuwenhuizen en specifiek de N35 tussen Raalte en Nijverdal onder de aandacht gebracht. Het plan dat hij heeft besproken gaat over het verbreden van dit weggedeelte naar vier rijbanen. Een veilige oversteek bij Haarle zou daar ook bij horen.
Als deze plannen worden goedgekeurd, gaat het zeker vijf tot acht jaar duren voordat de verbeteringen zijn doorgevoerd. Inwoners van Haarle willen daar niet op wachten. Dagelijks moet bijvoorbeeld een grote groep scholieren tijdens de spits de N35 oversteken op het kruispunt dat geen stoplichten heeft. Dit is een onveilige verkeerssituatie, die volgens inwoners acuut moet worden opgelost.
De gemeente Hellendoorn liet tijdens de informatieavond weten zelf een onderzoek uit te gaan voeren naar een korte termijn-oplossing. Dat onderzoek zal op binnenkort starten.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.