nieuws

OM eist celstraffen tegen daders van beroving na nep-seksafspraak in Almelo

Gerechtsgebouw-Almelo rechtbank
Gerechtsgebouw-Almelo rechtbank © RTV Oost
De officier van justitie heeft tegen twee mannen uit Almelo celstraffen - één van 2 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk en de tweede van 16 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk - geëist wegens afpersing en beroving.
De twee mannen, van 20 en 21 jaar, zouden betrokken zijn bij het afpersen van een aantal mannen afgelopen april. De mannen zouden hun slachtoffers naar Almelo gelokt hebben met nep-seksafspraakjes.

Beroving

De slachtoffers hadden via de dating-app Randochat contact gelegd met ene 'Kimberly', een 15-jarige meisje. Aangekomen in Almelo voor een date met dit meisje werden ze geconfronteerd met gewapende mannen die hen met geweld beroofden. Er werden ook filmpjes gemaakt waarin de slachtoffers hun naam en adres moesten zeggen en gedwongen werden om te zeggen dat ze pedofiel zijn. 
Verdachten bekennen
De verdachten hebben bekend. De 20-jarige heeft toegegeven dat hij betrokken was bij drie afpersingen. De 21-jarige zegt dat hij pedofielen 'een lesje wilde leren', hij zegt een grote hekel te hebben aan mannen die aan minderjarige meisjes zitten. Volgens gedragsdeskundigen probeert de man met zijn haat voor pedofielen zijn eigen frustraties te uiten. 

Twijfels

Volgens de officier van justitie kozen de mannen bewust voor slachtoffers die niet makkelijk aangifte zouden doen. Zij heeft grote twijfels bij het verhaal dat er pedofielen werden gelokt om hen 'een lesje te leren'. Het is aannemelijk dat het gewoon ging om geplande berovingen. Het vermoeden is ook dat er meer slachtoffers zijn die eieren voor hun geld kozen. In Almelo zouden rond april dit jaar meerdere groepen bezig zijn geweest om op deze manier mannen af te persen. De groepen zouden bekenden van elkaar zijn. 

Hulp

De 20- en 21-jarige hadden bij de overvallen hulp van twee minderjarige plaatsgenoten. Zij stonden 2 weken geleden voor de rechter en werden maandag veroordeeld. De rechtbank in Almelo legde een 17-jarige man een gevangenisstraf van 135 dagen jeugddetentie waarvan 90 dagen voorwaardelijk op. Daarnaast kreeg de jongen een taakstraf van 80 uur plus een leerstraf van 40 uur opgelegd. Een inmiddels 18-jarige man uit Almelo werd veroordeeld tot 160 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie.
In verband met de kerstdagen doet de rechtbank op 21 december uitspraak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.