nieuws

Onderzoek naar dode reptielen op mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug

Onderzoek naar dode hagedissen op Sallandse Heuvelrug
Onderzoek naar dode hagedissen op Sallandse Heuvelrug © Anton van Beek
De provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onderzoeken de problemen rond mountainbikeroutes en dode zandhagedissen en hazelwormen op de Sallandse Heuvelrug. Beheerder Anton van Beek van natuurmuseum Holterberg trok onlangs aan de bel, nadat hij afgelopen zomer ruim veertig doodgereden dieren langs mountainbikeroutes had gevonden.
De zandhagedis en de hazelworm zijn beschermde diersoorten. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe groot de populatie dieren is en in hoeverre de mountainbikeroutes invloed hebben op die populatie. Aan de hand daarvan wordt verder bekeken of, en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden. Verleggen van routes zou een optie kunnen zijn. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek afgerond wordt.
Ruim twintig jaar monitort en bestudeert Van Beek de reptielen op de Holterberg. Met de komst van de ATB trof hij meer en meer door sporters aangereden dieren aan. Maar ondanks regelmatig verzoek, zijn er nog geen maatregelen genomen. Liefst ziet Van Beek dat de routes verlegd worden. "Misschien moet een rechter maar eens uitspraak doen", zei hij twee weken geleden.

'Voorbarig'

De mountainbikers zijn niet blij met de conclusie van Van Beek dat zij schuldig zijn aan de dood van de reptielen. Ze vinden die conclusie te voorbarig, bleek vorige week. "We zien ook weleens andere bandensporen", zei Wouter Versteeg van Fietstoerclub CC'75 uit Nijverdal toen. "Het is lastig te zeggen dat alle reptielen zijn doodgereden door mountainbikers."
Verleggen van de mountainbikeroutes is geen oplossing, aldus Versteeg. "Het zou zonde zijn als de paden verdwijnen. Je krijg dan de situatie dat mensen zelf weer door het gebied naar paden gaan zoeken. Met alle gevolgen van dien."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.