nieuws

Man uit Oldenzaal wraakt rechtbank, rechtszaak rond stalking en geweld gaat niet verder

Man uit Oldenzaal wraakt rechtbank, rechtszaak rond stalking en geweld gaat niet verder
Man uit Oldenzaal wraakt rechtbank, rechtszaak rond stalking en geweld gaat niet verder © RTV Oost / Rogier van den Berg
Er kwam vrijdagmorgen al vroeg een voorlopig eind aan de rechtszaak tegen een man uit Oldenzaal. Voordat de rechtbank ook maar een begin kon maken met de behandeling van zijn zaak wraakte hij de rechtbank.
De Oldenzaler wordt van een hele serie feiten verdacht waarvan het grootste deel plaatsvond op 27 september vorig jaar. Op die dag zou de Oldenzaler iemand een gebroken kaak geslagen hebben op de Carmelstraat in zijn woonplaats.
Daar bleef het niet bij, hij zou ook iemand anders geslagen hebben en een ruit van een woning aan de Oostwal vernield hebben. Bij zijn aanhouding raakte een politieman lichtgewond. In het arrestantencentrum in Borne vernielde de man een multimediazuil. Tot slot wordt de Oldenzaler ervan verdacht dat hij in de maand van zijn aanhouding iemand stalkte. 
De zaak tegen de Oldenzaler stond oorspronkelijk gepland bij de politierechter, maar die vond de zaak te ingewikkeld en verwees door naar de meervoudige strafkamer. Eén van de redenen daarvoor was dat de man tijdens de zitting bij de politierechter stiekem geluidsopnamen maakte van zijn strafzaak. Dat is verboden. Hij moest vrijdagmorgen, voordat de rechters met de zaak begonnen, zijn telefoon laten controleren. "U gaat niet weer opnamen maken", aldus de rechtbank. Er waren al extra maatregelen genomen voor de komst van de man naar Almelo. In en rond de rechtszaal waren extra politiemensen aanwezig om in te kunnen grijpen als dat nodig was.

Opgewonden standje

De afgelopen weken stuurde de Oldenzaler een hele serie mails en aangetekende brieven naar de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Hij is het pertinent oneens met de verdenkingen tegen hem en noemt het dossier dat over hem werd opgemaakt "bizar". De man deed een verzoek bij het OM om getuigen te horen. "Waarom worden mijn getuigen niet opgeroepen", was het eerste dat hij vroeg bij aanvang van de zitting. Op het moment dat de rechters antwoordden dat ze de brief aan het OM niet hadden gezien en hem vertelden dat een verzoek om getuigenverhoor niet meteen betekent dat het ook zonder verdere bespreking goedgekeurd wordt, aarzelde de Oldenzaler geen moment; "Ik heb volgens de reglementen gehandeld, ik doe een verzoek om wraking."
Officier van justitie Leusink probeerde nog om de man op andere gedachten te brengen door hem uit te leggen dat er sprake lijkt te zijn van een misverstand, maar het bracht de Oldenzaler niet op andere gedachten. Hij bleef volharden in zijn beslissing om de rechters te wraken en dat betekende dat de zaak per direct werd stilgelegd. 

Wat gaat er nu gebeuren?

Binnen de rechtbank wordt een zogenoemde wrakingskamer samengesteld. Die bestaat uit een aantal rechters die niets met de behandeling van de strafzaak tegen de Oldenzaler te maken hebben. Zij gaan in een wrakingszitting de grieven van de Oldenzaler toetsen aan de wet. Als blijkt dat de gewraakte rechters niets te verwijten valt, dan wordt het verzoek afgewezen. Mocht er wel een wettige reden zijn om de rechters te wraken, dan kan een wrakingsverzoek worden toegewezen. In dat geval wordt de zaak door andere rechters behandeld. Die moeten zich dan wel eerst inlezen in het dossier. 
Wanneer de rechtbank in Almelo het verzoek om wraking gaat behandelen is niet duidelijk. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.