nieuws

Natte gymles in Hengelo bestaat vandaag precies tien jaar

Vandaag precies tien jaar geleden werd in Hengelo begonnen met de natte gymles. Waterpoloër Niels Hofmeijer uit Hengelo liet vanmorgen via een video-verbinding met Amerika weten dat hij zijn carrière mede heeft te danken aan de natte gymles van toen
Basisschool De Rank was tien jaar geleden de eerste school, die meedeed aan de natte gymlessen. Vandaag was diezelfde school in het Twentebad om de kinderen uit de hoogste groepen kennis te laten maken met het wakzwemmen.
"Het is heel onderhoudend", zegt Bertil Peters van Hengelo Sport, dat de natte gymlessen organiseert. "De kinderen leren niet eenvoudig heen en weer te zwemmen, maar ook wat ze moeten doen in bedreigende situaties. Zoals het in een wak terecht komen en hoe je daar weer uit kunt komen."

Niet zelf het ijs op

Belangrijk is dat de redder niet zelf het ijs op gaat om de drenkeling uit het wak te halen. "Eigen veiligheid eerst. Je moet op zoek naar een stuk touw, daar iets zwaars als een flesje water aan binden en dat als reddingsboei richting wak gooien", legt Pepers uit.
De kinderen werken in groepjes. Twee moeten de drenkeling uit het wak trekken, een ander moet doen alsof hij 112 belt. Bertil Pepers speelt de alarmcentrale. "Het is heel belangrijk dat kinderen daar kennis mee maken. Dat ze weten wat ze moeten doen."

'Hartstikke goed'

Aan de kant kijken enkele moeders belangstellend toe. "Dat wakzwemmen heb ik nooit geleerd. Maar ik vind het hartstikke goed dat de kinderen het nu leren. Ik steek er zelf zeker ook iets van op."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.