nieuws

Kiesweek: "provincie Overijssel moet ambitie tonen bij vaststellen cultuurbeleid"

Kiesweek bij RTV Oost
Kiesweek bij RTV Oost © RTV Oost
"Provincie Overijssel, toon ambitie als het gaat om cultuurbeleid en zet in op de creatieve industrie." Met die boodschap kwamen Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle en Rob Bults van productiehuis De Verhalenboot, vanmiddag tijdens Facebook live sessie van RTV Oost.
Een van de stellingen in de Kiesweek waarover bezoekers van de site, app en Facebookpagina van RTV Oost zich vandaag kunnen buigen gaat over de verdeling van subsidiegeld. Er gaat zo'n 1,2 miljoen euro subsidie van de provincie naar Museum de Fundatie. Tel daar nog zeven ton bij op van de gemeente Zwolle en je zit op bijna twee miljoen euro. 

Nogal een verschil

Een boel geld maar dat moet je volgens Ralph Keuning wel in het juiste perspectief zien. "Toen ik hier twaalf jaar geleden begon, kregen we dat bedrag ook al en toen hadden we per jaar zo'n dertigduizend bezoekers. Nu zijn dat er zo'n 250 tot 300.000." Het is nogal een verschil wil Keuning er mee aangeven. 
Zijn tafelgenoot Rob Bults van De Verhalenboot vindt dat je kritisch moet kijken naar het subsidiebedrag dat naar musea gaat. "Een instelling moet presteren en ondernemend zijn. En daar moet je ze dan ook op afrekenen. Dat vind ik heel normaal."

Subsidiegeld

Onder de streep zou er wat hem betreft bij de Fundatie dan een duimpje omhoog komen te staan. "Als je kijkt naar het subsidiebedrag per kaartje ging er twaalf jaar geleden in verhouding veel meer subsidiegeld naar de individuele bezoeker."
Maar ja, reageerde vanmiddag een kijker na de Facebooksessie. Cultuur blijft in veel gevallen toch duur. Neem een kaartje voor het theater. Kost toch al snel veertig euro en dat is voor veel mensen een boel geld. "En dan moet je bedenken dat dit bedrag hoger was geweest als er op die kaartjes geen subsidie had gezeten", stelt Bults vast.

Laag tarief

Om die reden organiseert hij ook festivals waarbij bezoekers na afloop pas betalen. Ze mogen bij vertrek bepalen wat het bezoek aan het festival hen waard was. Ook Keuning probeert zijn museum betaalbaar te houden. "Bezoekers onder de 18 jaar hebben gratis toegang en we hebben een laag studententarief."
En er zijn avonden dat je gewoon gratis het museum kan binnen lopen. "Dat moet je natuurlijk niet te vaak doen", zegt Keuning maar tien keer per jaar gratis open zou goed zijn." Veel vaker kan ook niet, want exposities kosten ook een boel geld. 1,2 miljoen euro voor een expositie is geen raar bedrag. "Wij verdienen dat zelf terug, we krijgen daar geen extra subsidie voor", bepleit Keuning. "En onze collectie vergt onderhoud, net als het gebouw."

Breed toegankelijk

Maar hoe zorg je ervoor dat de kunst die je laat zien toegankelijk is voor een breed publiek? Bults doet dat door korte voorstellingen te bieden. "Dat werkt al drempelverlagend. Zorg ervoor dat mensen zich betrokken voelen bij cultuur."  In de Fundatie gebeurde dat twee jaar geleden door zangers Nick en Simon een collectie te laten samenstellen. "Dat was heel interessant en trok ook veel jonge mensen", aldus Keuning."

Kijk hier de Facebook live sessie terug met Ralph Keuning en Rob Bults

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.