nieuws

Chocola als therapie voor dementerenden verpleeghuis Hellendoorn

De ochtend van vier dementerende bewoners van verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn stond gisteren volledig in het teken van chocola. Ze deden mee aan een chocoladeworkshop, gericht op dementerenden. "Op deze manier krijgen ze een gevoel dat hen terugneemt naar vroeger."
Gevulde bonbons, enorme chocoladeharten en je naam geschreven met -uiteraard- chocola. Voor de vier bewoners van het verpleeghuis in Hellendoorn was het even flink genieten. Maar naast dat de chocolade goed in de smaak viel, lag de nadruk vooral op de ervaring rondom het chocola maken en de therapeutische werking van chocola.

Gevoel van vroeger

"Ik zie wel dat het echt wat met ze doet", vertelt Jan Zieleman, verpleger bij verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn. "Ik zie dat ze genieten. Het is een stukje gevoel van vroeger dat terugkomt."
Zieleman verzorgt dagelijks een groep van acht ouderen die dementerend zijn. Vier van hen deden gisteren mee aan de workshop. "Ik vind het fantastisch!", vertelt Detty Bouman, één van de deelneemsters.

Gek op chocola

Ze is gek op chocola en dat weet ook haar familie maar al te goed. "Als ik bij haar op bezoek ga, neem ik altijd chocola mee. Daar wordt ze altijd blij en vrolijk van", vertelt Detty's schoonzoon. 
De workshop is een initiatief van React Twente, een zorgorganisatie in Hellendoorn. Het begon met een paar bezoekjes van ouderen aan de chocolaterie. "En eigenlijk organiseren we deze workshops steeds vaker nu", vertelt Irma Ruiter, directeur van React Twente. 

Zintuigen

De chocolaterie bevindt zich op hetzelfde zorgcomplex als het verzorgingshuis. De bezoeken van bewoners van het verzorgingshuis sloegen zo goed aan dat de zorgorganisatie ze vaker organiseerde, ook voor wat grotere groepen. Zoals vandaag. 
"Wat wij zagen, is dat de geur van chocola wat met mensen doet. Zintuigen worden extra geprikkeld. Onze ervaring is dat mensen er heel rustig van worden. Mensen kunnen in één keer teruggaan in de tijd door iets herkenbaars te ruiken. Het dient dan eigenlijk als een soort therapie", aldus Ruiter.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.