nieuws

Bezwaarmakers vijfde coffeeshop Zwolle boos en teleurgesteld over handelswijze gemeente

De ruim 1100 omwonenden en ondernemers die sinds april vorig jaar bezwaar maken tegen de komst van de vijfde coffeeshop in Zwolle aan de Vechtstraat, voelen zich niet gehoord en serieus genomen door de gemeente. Ze hebben alles uit de kast gehaald om de komst van de coffeeshop tegen te houden. Alle bezwaren en argumenten over onder meer verkeersoverlast, hangjongeren en veiligheid worden al negen maanden stelselmatig door de gemeente van tafel geveegd.
De laatste strohalm voor de bezwaarmakers is de bezwaarschriftcommissie, die vanavond gaat toetsen of de gemeente Zwolle alle procedures goed doorlopen heeft. De laatste kans voor omwonenden om aan te tonen dat dat in hun ogen niet het geval is.

Besluit doorgedrukt

"Het gevoel overheerst dat het besluit er door de gemeente doorgedrukt is", vertelt ondernemer Erwin van de Worp, een van de bezwaarmakers van het eerste uur. "Ruim 1100 handtekeningen tegen de komst van de coffeeshop, een bijeenkomst vorig jaar met meer dan honderd mensen waar burgemeester Henk Jan Meijer alle bezwaren weerlegde, 125 zienswijzen met maar liefst 58 argumenten tegen de komst van de coffeeshop de shop en ruim 51 ingediende bezwaarschriften: het heeft allemaal niet geholpen. De gemeente doet er niets op uit en heeft de vergunning gewoon verleend", aldus van de Worp.
De bezwaarmakers hebben daardoor het gevoel gekregen dat ze niet gehoord en serieus genomen zijn. "Het irriteert me enorm" zegt Van de Worp, die voor eigen rekening een behoorlijk bedrag aan advocaat kosten heeft gespendeerd. "De procedures om bezwaar te maken zijn ingewikkeld. Als de gemeente maar lang genoeg volhoudt, haken steeds meet bezwaarmakers af."
Bezwaarmakers tegen vijfde coffeeshop in Zwolle voelen zich niet serieus genomen
Bezwaarmakers tegen vijfde coffeeshop in Zwolle voelen zich niet serieus genomen © RTV Oost/Marielle Beumer
Bezwaarmakers tegen vijfde coffeeshop in Zwolle voelen zich niet serieus genomen

Ingewikkelde procedures

Het is voor veel mensen volgens Van de Worp moeilijk om de procedures goed uit te voeren. "Bijvoorbeeld voor mijn Syrische buurman, die een leuke zaak hier aan de Vechtstraat is begonnen. Hij heeft geen idee hoe hij een zienswijze of bezwaarschrift in moet dienen. Maar ook de bejaarde mensen aan de overkant van de straat, die zich zorgen maken over de veiligheid in verband met hangjongeren zijn gaandeweg afgehaakt. Ze hebben geen computer, zijn analfabeet of snappen het gewoon niet. Het is voor die mensen niet te doen om zich te mengen in de juridische bezwaarschriftprocedures."
Op die manier blijven volgens de Zwolse ondernemer steeds minder mensen over die mee kunnen in de strijd, en dat past volgens hem precies in het straatje van de gemeente. De procedures zijn dusdanig ingewikkeld dat mensen afhaken.
Inmiddels is de vergunning voor de coffeeshop in de voormalige pizzeria aan de Vechtstraat een feit. De exploitant is begonnen met het opknappen van de zaak en mag binnenkort zijn deuren openen. 

Bezwaarschriftcommissie laatste strohalm

Vanavond is er een allerlaatste strohalm voor de bezwaarmakers; de hoorzitting van de bezwaarschriftcommissie die moet toetsten of de gemeente Zwolle alle procedures goed doorlopen heeft. Veel hoop op een positieve uitkomst ten gunste van de omwonenden hebben de bezwaarmakers niet meer.
Toch zal een kleine delegatie gesteund door advocaten nog een laatste poging wagen. "Je weet het niet, misschien ziet burgemeester Meijer opeens het licht", denkt Van de Worp. "En krabt hij zich nog eens een keer achter de oren gezien het feit dat er zoveel burgers ontevreden zijn over het genomen besluit. Ruim 1100 handtekeningen tegen de komst van de coffeeshop is natuurlijk niet niks. En misschien vinden ook de leden van de bezwaarschriftcommissie dat de gemeente bepaalde procedures niet goed gedaan heeft. Maar heel eerlijk; veel hoop heb ik er niet op", aldus Erwin van der Worp.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.