nieuws

Stemfie, rode potlood en geldigheid: wat mag wel en niet in het stemhokje?

Stemhokjes
Stemhokjes © RTV Oost
Vandaag is het zover: we mogen weer naar het stembureau voor de Provinciale Statenverkiezingen en voor de Waterschapsverkiezingen. Maar wat mag wel en niet op het stembureau? Mag je een stemfie maken en mogen gevangenen stemmen? RTV Oost zet een aantal belangrijke regels op een rijtje.
De meeste stembureaus openen om 07.30 uur 's ochtends de deuren en sluiten om exact 21.00 uur 's avonds. Let wel op, mobiele en bijzondere stembureaus kunnen afwijkende tijden hebben.

Wat moet je bij je hebben?

Een kiezer moet een persoonlijke stempas en een identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs) bij zich hebben. De stempas wordt per post verstuurd aan de kiezer. Het identiteitsdocument moet geldig zijn tot 20 maart 2014 of een latere datum. Het mag dus maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Hoe moet ik stemmen?

Stemmen doe je met een rood potlood en een stemformulier. Het gekozen vakje moet goed worden ingekleurd of aangevinkt en als je een fout maakt, dan krijg je één keer een nieuw formulier. Stemmen in het stemhokje moet je alleen doen. 

Mag je hulp krijgen in het stemhokje?

Kiezers die vanwege hun lichamelijke gesteldheid niet zelf kunnen stemmen, mogen worden geholpen. Denk bijvoorbeeld aan blinde kiezers, slechtziende kiezers die zo slecht zien dat zij geen leesloep kunnen gebruiken of mensen met Parkinson. Deze kiezers mogen worden geholpen door een medewerker van het stembureau, of door iemand naar eigen keuze.
Maar, niet iedereen mag worden geholpen in het stemhokje. Zo mogen analfabeten en kiezers die de Nederlandse taal niet volledig beheersen, geen hulp krijgen. Verder mogen kiezers met een (licht) verstandelijke beperking niet worden geholpen. Buiten het stemhokje mogen ze wel uitleg krijgen hoe het stembiljet werkt.

Stemfie?

Ja, je mag 'gewoon' een selfie maken tijdens of na het stemmen. In de Kieswet staat namelijk niet dat je geen mobiele telefoon mag meenemen het hokje in. Het stemgeheim van andere kiezers moet natuurlijk gewaarborgd worden en ze mogen niet tegen hun zin gefotografeerd of gefilmd worden. 

Mogen gedetineerden stemmen?

Ja, gevangenen of mensen in een huis van bewaring mogen stemmen. Gedetineerden kunnen alleen hun stem uitbrengen door iemand anders door middel van een volmacht. Tenzij de gevangene apart verlof aanvraagt om te stemmen, dan kunnen ze langs het stemlokaal. 
Een kleine uitzondering: een rechter kan bij bepaalde misdaden een gevangene uitsluiten van het kiesrecht. Dit is een bijzondere maatregel bij de opgelegde straf. Maar in de praktijk wordt deze maatregel niet vaak opgelegd. 

Nog geen idee wat je gaat stemmen?

Mensen die nog geen idee hebben op welke partij ze moeten stemmen, kunnen kijken op sites als StemWijzer of KiesKompas. Meer informatie over regionale Kamerkandidaten en regionale thema's kan je hier vinden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.