nieuws

Zwolle gaat sneller bouwen: 1.000 nieuwe huizen per jaar

Zwolle gaat sneller bouwen
Zwolle gaat sneller bouwen © RTV Oost
Zwolle gaat de bouw van nieuwe huizen versnellen. De komende drie jaar moeten er elk jaar 1.000 nieuwe woningen bij komen. Want 'Zwolle is in trek', weet de gemeente.
Afgelopen jaar kwamen er al 1.100 nieuwe huizen bij in Zwolle, het hoogste aantal van de afgelopen twintig jaar. De groei in Zwolle houdt naar verwachting nog wel even aan en daarom schroeft de gemeente het tempo waarin gebouwd wordt verder op.
"De vraag is niet of Zwolle groeit, maar hoe", zegt wethouder wonen Ed Anker. "Met elke woning die we bouwen maken we de stad een stukje mooier en completer. We willen een aantrekkelijke stad zijn én blijven.”

Afspraak met provincie

Gemeenten hebben met provincies afspraken over aantallen huizen die er in een gemeente gebouwd mogen worden. Volgens deze afspraken zou Zwolle in de komende tien jaar 'maar' 6.000 huizen mogen bouwen. Te weinig om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen.
Deze afspraken met de provincie mag Zwolle loslaten, omdat het meedoet aan een pilot van het ministerie. Deze pilot biedt Zwolle de ruimte om de bouw van huizen te versnellen.

Kopers uit Zwolle én Amsterdam

De meeste nieuwe huizen zijn in 2018 gerealiseerd in de wijk Stadshagen en de meeste kopers komen nog steeds uit Zwolle zelf. Dat Zwolle in trek is bij mensen uit de Randstad, blijkt nu ook uit de cijfers. Van de woningkopers staat Amsterdam bovenaan in de rij van gemeenten waar de nieuwe Zwollenaren vandaan komen.
Het totaal aantal huizen in Zwolle is gegroeid naar meer dan 57.700 huizen. Iets meer dan de helft zijn koophuizen (53 procent), de andere helft bestaat uit huurhuizen (47 procent). Het grootste gedeelte van de huurhuizen zijn sociale huurhuizen (33 procent).
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.