nieuws

Twentse gemeenten bundelen krachten in strijd tegen criminele ondermijning

De Twentse gemeenten zijn een gezamenlijk offensief begonnen tegen de zogenoemde ondermijning: het fenomeen waarbij boven- en onderwereld met elkaar verstrengeld raken. Tijdens een actieweek, vorige week, werden er veertig politieacties gehouden. Daarbij zijn acht personen aangehouden en werd voor 6,8 ton aan crimineel geld in beslag genomen.
Dat bleek maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie van Veiligheidsregio Twente, de koepelorganisatie van Twentse gemeenten, en de politie. Belangrijkste boodschap van Arjen Gerritsen, behalve burgemeester van Almelo ook portefeuillehouder ondermijning van Veiligheidsregio Twente: zelfs het kleinste gehucht blijft niet gevrijwaard van deze vorm van criminaliteit. “Ondermijning tref je overal aan.”

Primeur
Sinds twee jaar strijdt de Veiligheidsregio Twente tegen ondermijning, waarvoor periodiek controles werden opgezet. Waar die echter voorheen heel specifiek gericht waren tegen onder meer hennepteelt en mensenhandel werd vorige week een actieweek gehouden met als primeur dat deze keer ondermijning in de meest brede zin werd onderzocht.

'Rijke oogst'
In totaal tweehonderd opsporingsfunctionarissen van politie, maar ook de fiscus, de douane en de Rijksdienst voor het Wegverkeer namen hieraan deel. Volgens portefeuillehouder Gerritsen worden de gegevens nog nader geanalyseerd om na te gaan of er sprake is van bepaalde tendensen, maar wat hem betreft wordt voortaan vaker ingezet op een dergelijk grootschalige aanpak. Hij sprak naderhand dan ook van een “rijke oogst”.

Tijdens de actieweek werden onder meer zes hennepkwekerijen opgerold, waarbij 1642 hennepplanten en vijftig stekjes werden aangetroffen. Ook werd 37 kilo gedroogde hennep in beslag genomen. Eerder is overigens al becijferd dat er in de Twentse hennepteelt jaarlijks circa 500 miljoen euro wordt omgezet.
Opvallend is dat er tijdens de actieweek tegen ondermijning ook verkeerscontroles plaatsvonden. Daarbij zijn vijftien auto’s in beslag genomen, is er voor 15.000 euro aan boetes geïnd en zijn 39 bekeuringen voor verkeersovertredingen opgelegd.
Volgens Arjan Derksen, portefeuillehouder ondermijning namens de politie Twente, werd echter niet alleen naar verkeersovertredingen gekeken, maar waren de controles vooral ook bedoeld om na te gaan hoe de criminele lijnen in de regio lopen. Vandaar dat nadrukkelijk werd onderzocht wie de mensen waren die in de betrokken voertuigen zaten.

Criminele netwerken
Derksen zegt overigens dat de politie op basis van eerdere onderzoeken meent een goed beeld te hebben van het aantal criminele netwerken in de regio Twente. Zowel de netwerken als de personen die erbij betrokken zijn. “We geven daar echter geen nadere informatie over.”

Illegale gokhuizen
Verder werden twee illegale gokhuizen opgedoekt. Opvallend detail: ook zijn er vier onderzoeken uitgevoerd naar zorgfraude. Met name de Twentse zorgbureaus zijn de laatste tijd volop in het nieuws wegens mogelijk gesjoemel met gedeclareerde uren. Daarnaast zijn er meerdere prostitutiecontroles uitgevoerd. Vier personen zijn aangehouden wegens bijstandsfraude: ze verrichtten illegaal werk terwijl ze een uitkering ontvingen. Ook werd er op twee woonhuizen beslag gelegd.

Gerritsen benadrukte nog eens dat ondermijning bepaald niet voorbehouden is aan de grote stad. Sterker, leegstaande schuren en boerderijen vormen dankbare objecten om hennepkwekerijen of drugslabs in onder te brengen. De afgelopen week is met boeren gesprekken gevoerd, waar ze op moeten letten om te voorkomen dat ze ongewild in het criminele milieu belanden. Agrariërs blijven verantwoordelijk wat er op hun erf gebeurt. "Maar ze zijn in zekere zin ook het slachtoffer van ondermijning", aldus Gerritsen.
Boerenorganisaties als LTO hebben adviseurs in dienst om boeren te waarschuwen, terwijl ook boswachters, gemeentemedewerkers en wijkagenten worden ingezet bij de controle van criminele activiteiten in het buitengebied.

Onderzoek criminele ondernemers

De gemeente Almelo bestudeert overigens de mogelijkheden om naast horeca en coffeeshops ook branches door te gaan lichten. Dat gebeurt tijdens zogenoemde Bibob-onderzoeken, waarbij wordt nagegaan of ondernemers een criminele achtergrond hebben. Gerritsen noemde onder meer kapperszaken, ijssalons en zonnestudio’s als extra risicovolle bedrijven. Mocht blijken dat de Almelose ‘Bibob-aanpak’ succesvol blijkt, dan wordt die mogelijk op termijn ‘Twente-breed’ ingevoerd.

Aanslag Utrecht

Nadat de actieweek maandag van start ging, werd de politie Twente opgeschrikt door de aanslag met de tram in Utrecht. Daarop moest elke agent in de regio zich paraat houden en is de politieactie de rest van maandag 'afgeschaald', maar dinsdag is de actieweek tegen ondermijning weer in volle omvang hervat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.