nieuws

Toilet voor koeien moet explosies in stallen voorkomen

Toilet voor koeien oplossing voor explosies in stallen
Toilet voor koeien oplossing voor explosies in stallen © RTV Oost
Koeien die naar het toilet gaan. Het klinkt nu misschien nog gek, maar over een jaar kan het zomaar werkelijkheid zijn. De uitvinding moet problemen in stallen, zoals een explosie in Markelo eerder dit jaar, voorkomen.
In de avond van 22 februari ging het flink mis op een boerderij in Markelo. Daar werd de ontlasting opgevangen onder de vloer,
maar bij het mengen van de mest ontstond er een explosie. Daarbij kwamen negentien koeien om het leven en het veroorzaakte veel schade. 
Die problemen zijn binnenkort verleden tijd. Tenminste als het aan bedrijf Hanskamp in Doetinchem ligt. Dat bedrijf is bezig met de ontwikkeling van de wc. Het moet problemen, zoals explosies in stallen voorkomen.
"We vangen de urine op, zodat zoiets als in Markelo niet kan gebeuren", vertelt Henk Hanskamp, de bedenker van het systeem.
Toilet voor koeien
Het bedrijf achter het toilet is het systeem nog aan het ontwikkelen. "Er worden nog aanpassingen gedaan en eventuele fouten worden eruit gehaald. Volgend jaar hopen wij het systeem toe te kunnen passen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.