nieuws

Droog voorjaar: Drents Overijsselse Delta maait waterbodems eerder dan normaal

Maaien sloten
Maaien sloten © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Natuurlijk, op meerdere plaatsen in Overijssel viel gisteravond een flinke plens neerslag, maar het voorjaar is ook in Overijssel droog begonnen. Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) levert de droogte nog geen grote problemen op. De gevolgen van de droogte kunnen dit jaar wel eerder optreden, aldus de LCW. 
In het oosten van Nederland, waar de grondwaterstand in de winter nog niet volledig was hersteld, wordt het water dat er is zoveel mogelijk vastgehouden, stelt de LCW in de droogtemonitor. Een woordvoerder van waterschap Vechtstromen beaamt dat. "We laten ook al weer water in", aldus de woordvoerder. 
Hoe het gesteld is met het grondwaterpeil in de hoger gelegen delen van Overijssel kan de woordvoerder vooralsnog niet zeggen. Dat is ook niet iets wat elke dag gemonitord wordt door het waterschap. 

Hoge temperaturen

Waterschap Drents Overijsselse Delta is eerder dan normaal begonnen met het maaien van waterbodems van sloten, weteringen en kanalen. Het waterschap doet dat vanwege de warmte van de laatste tijd. "Door de hoge temperaturen en de start van het groeiseizoen ontstaat er op enkele plaatsen behoefte aan meer watertoevoer", schrijft het waterschap in een persbericht.
Omdat er op enkele plaatsen al veel begroeiing in de watergangen staat, wordt het bereiken van het gewenste waterpeil steeds lastiger.  Een goede doorstroming van water is belangrijk om wateroverlast of juist verdroging tegen te gaan.

Maaiwerkzaamheden

Deze week is het waterschap gestart met het maaien van begroeiing in enkele watergangen, in de regio Oudleusen, Broekland en Lemelerveld. Om te voorkomen dat op bepaalde locaties in het gebied wateren dichtgroeien en de aanvoer van water wordt belemmerd, begint het waterschap daar alvast met maaiwerkzaamheden. Normaal gesproken worden die werkzaamheden pas begin juni uitgevoerd. 
Bij de werkzaamheden neemt het waterschap wel voorzorgsmaatregelen om de natuur zoveel mogelijk te ontzien. Eén daarvan is het niet storen van broedende vogels, maar ook paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten worden in de gaten gehouden. Ook worden beschermde planten ontzien. De helft van de begroeiing blijft staan. De oevers worden niet gemaaid, alleen het doorstroomprofiel zoals dat heet.
De watergangen waar niet genoeg water kan worden aangevoerd, worden gemaaid. Alle overige sloten, weteringen, kanalen en vijvers, worden zoals gewoonlijk na 1 juni gemaaid.

Grondwaterpeil

Eerder nam het waterschap al maatregelen om het grondwaterpeil te handhaven. Dit deed het waterschap door er voor te zorgen dat er voldoende water in de sloten stond. "Normaal loopt grondwater naar de zijkant weg, richting de sloten. Als er water in de sloten staat, ontstaat tegendruk wat voorkomt dat het grondwater wegloopt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.