nieuws

Oorlog en sport: theatergroep De Jonge Honden maakt er een voorstelling over

Theatergroep De Jonge Honden is deze hele week aan het repeteren voor haar nieuwe voorstelling 'Wie sport, zondigt niet'. Een snelkookpanvoorstelling, waarbij vijf dagen lang fulltime wordt gerepeteerd, over een sportclub in oorlogstijd.
Regisseuse Rianne de Reu vertelt: "Sport is heel universeel en wordt al eeuwen beoefend. Dus ik hoop dat mensen zich kunnen identificeren met de spelers die op het toneel aan het sporten zijn."

Vijf dagen

Voor de snelkookpanvoorstelling repeteert de theatergroep vijf dagen, en dat is bewust in de meivakantie gepland. "Dan hebben de spelers een week lang vrij en duiken we er helemaal in", aldus De Reu.  
"De dagen zijn lang, maar iedereen werkt goed mee", vertelt actrice Marie. Zij speelt Esther, een meisje dat niet meer mag sporten bij haar sportclub omdat ze Joods is. 

Westerbork

Afgelopen zondag, voordat de repetities begonnen, ging de hele theatergroep naar Westerbork. Daar is volgens De Reu een goede reden voor. "Dan zijn de acteurs niet alleen bezig zijn met het maken van de voorstelling, maar kunnen ze zich ook inleven in die tijd."
En dat heeft gewerkt. "Het verhaal komt hierdoor een stuk dichterbij", vertelt Nina, een andere actrice die de NSB'er Roos speelt. Op drie en vier mei is de voorstelling te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle. 

Theater Na de Dam

In het kader van 'Theater Na de Dam' vinden er op vier mei door het hele land theatervoorstellingen plaats die gerelateerd zijn aan de oorlog. Op die manier proberen theatermakers gedachten over oorlog levend en concreet te maken. In Deventer, Enschede en Zwolle zijn er die avond verschillende voorstellingen te zien.   
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.