nieuws

Plaskerk Raalte raakt aan het mysterie van het leven met expositie

Professionele kunstenaars en scholieren uit Raalte lieten zich inspireren door het mysterie van het leven: hun kijk op dit universele thema is in de zomermaanden te zien in de Plaskerk in Raalte.
Beeldende kunst kan je soms meer raken dan een veelheid aan tekst. Maar af en toe heb je woorden nodig om de diepere betekenis van kunst te doorgronden. De werkgroep Kunst in de Plaskerk heeft dat begrepen: in de catalogus bij de expositie krijgen de makers de gelegenheid hun verbinding met het thema toe te lichten.
Glaskunstenares Ineke Ahlers verbeeldt in haar werk Leven en gebroken leven het besef dat het leven niet te regisseren valt. Twee schitterende schijven van gebroken glas laten de kwetsbaarheid van het leven zien. Uit de catalogus: "Het gebroken leven is net als het breken van glas. Daar heb je ook geen grip op. Zo zie je dat er uit een niet bedoeld iets, iets moois kan groeien."
glaswerk van Ineke Ahlers
glaswerk van Ineke Ahlers © eigen foto RTV Oost
Jan Smeekens maakte pentekeningen van de gezichten van achttien monniken uit het Franse Chatreuse. Hij liet zich inspireren door de film Into great silence, die het verstilde leven van de monniken in beeld brengt. De film wordt in de kerk op een laptop vertoond. Smeekens zou zelf niet kunnen leven als de monniken maar vindt hun levensstijl inspirerend: "Het zet je aan het denken over de consumptiemaatschappij."
pentekeningen van Jan Smeekens
pentekeningen van Jan Smeekens © eigen foto RTV Oost
Twee scholen werken mee aan de expositie. Havo-leerlingen van het Carmelcollege beschilderden tafels met slogans die hun inspireerden. In de lessen levensbeschouwing werd uitgebreid gesproken over het mysterie van het leven.
tafels beschilderd door leerlingen Carmel College Salland
tafels beschilderd door leerlingen Carmel College Salland © eigen foto RTV Oost
Kinderen van basisschool De Gouden Emmer uit Heino maakten samen een keurrijke ontmoetingszuil. In tweetallen werkten ze aan tegeltjes die allerlei activiteiten verbeelden die kinderen samen doen. 
Leerlingen van De Gouden Emmer maakten samen deze pilaar
Leerlingen van De Gouden Emmer maakten samen deze pilaar © eigen foto RTV Oost
Het grootste kunstwerk is misschien wel de eeuwenoude kerk zelf. Wie de blik naar boven richt, ziet de vorig jaar geconserveerde secco's van heiligen en anderen figuren. Vooral de manier waarop de Heilige Franciscus is afgebeeld, is nergens anders te zien. 
interieur Plaskerk
interieur Plaskerk © eigen foto RTV Oost
Zondag 16 juni in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.