nieuws

Onderzoek UT: "Kwaliteit data drugsdumpingen niet op orde"

Vaten met drugsafval dumping
Vaten met drugsafval dumping © News United / Jack Huygens
Uit onderzoek van studenten van de Universiteit Twente (UT) blijkt dat verschillende instanties de kwaliteit van de cijfers rondom drugsdumpingen niet op orde hebben. Er werd onderzoek gedaan naar data van de provincie, politie, omgevingsdienst en andere lokale autoriteiten.
Uit het onderzoek blijkt dat die instanties nauwer moeten gaan samenwerken als het gaat om data-analyse, om zo de kwaliteit van de data te verbeteren.

Dikke bomen

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat drugsdumpingen altijd in de buurt van een stevige boom plaatsvinden. De reden hiervoor is dat de drugsvaten door middel van een touw aan de boom uit een busje worden getrokken. Zo hoeven de dumpers zelf niet met de vaten te gaan slepen.
Onderzoek UT: "Kwaliteit data drugsdumpingen niet op orde"
Ook blijkt uit de data-analyse dat drugsdumpingen vaak niet ver van een drugslab plaatsvinden. "De dumping vindt vaak plaats in buitengebied dat in de buurt ligt van stedelijk gebied waar de productie plaatsvindt."

Het onderzoek

Zes studenten van de Universiteit Twente probeerden met dit onderzoek inzichtelijk te krijgen waar drugslabs zich bevinden en waar het drugsafval wordt gedumpt. Door allerlei data aan elkaar te koppelen hebben ze beter zicht gekregen op het groeiende aantal drugslabs in Overijssel. De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor preventie en handhaving.
"De politie is erg blij met onze onderzoeksresultaten. Dit is de bevestiging van vermoedens die experts al hadden en de verbinding tussen de datasets en de experts is nu gelegd", zegt Van den Berg.

Drugslabs in Oost-Nederland

Het aantal drugslabs en dumpingen stijgt al tien jaar. Vorig jaar telde de politie 55 drugsdumpingen in Oost-Nederland, in 2017 lag dat aantal nog op 44. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.