nieuws

Grote verslagenheid in Overdinkel na verdrinking zevenjarige jongen

Bloemen voor overleden jongen in Overdinkel
Bloemen voor overleden jongen in Overdinkel © News United / Dennis Bakker
Grote verslagenheid in Overdinkel nadat daar dinsdagavond een zevenjarige jongen door verdrinking om het leven is gekomen. Volgens omwonenden is de jongen tijdens een spelletje tikkertje in het water gevallen.
Op de plek des onheils aan de Elferinksweg zijn intussen bloemen neergelegd, als eerbetoon aan het slachtoffer. Voorbijgangers sloegen alarm nadat ze de drenkeling in het water hadden zien liggen. Ze haalden hem uit het water, wat pas na een minuut of tien lukte, zo vertelden omstanders. Er werd een traumaheli ingezet en er is nog zo'n half uur lang geprobeerd het slachtoffertje te reanimeren, maar dat mocht uiteindelijk niet baten.

Dramatische taferelen

Het gaat om een kind van een vluchtelingengezin uit Overdinkel. De jongen zou samen met zijn moeder naar Nederland zijn gevlucht, terwijl de vader nog in Afrika zou zijn. “Ze wonen er nog niet zo lang”, zegt een buurtbewoonster. “Ik heb ze dinsdagavond naderhand nog gezien. Heel sneu allemaal, wat een drama.”

Ongeruste ouders
Intussen duiken de eerste verhalen op van ongeruste ouders die via de sociale media laten weten dat de waterplas drooggelegd zou moeten worden. Hoewel het water smerig is en mensen er hun honden in laten zwemmen, nemen er ook kinderen uit buurt regelmatig een duik in.

Maatregelen

Een omwonende zegt het voorbarig te vinden om een einde te maken aan de waterplas. “We hebben het hier om een wadi: zo’n bergingsvijver voor overtollig regenwater. Maar het opvallende is dat die grotendeels is drooggevallen. Het is er erg ondiep. Onbegrijpelijk hoe dat kind heeft kunnen verdrinken.”
Andere omwonenden weten te vertellen dat de wadi uiterst verraderlijk is: aan de ene kant is het inderdaad erg ondiep, maar even verderop kan het dan zomaar ineens twee meter diep zijn.
Meerdere omwonenden dringen daarom aan op maatregelen om te voorkomen dat kinderen te water kunnen raken.

Asielzoekers
Vermoedelijk kon het slachtoffertje niet zwemmen. Een probleem dat veel speelt onder asielzoekers is dat ze vaak niet alleen niet kunnen zwemmen, maar bovendien onbekend zijn met de gevaren van water. Vorig jaar nog lanceerde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen met diverse belangenorganisaties een opmerkelijke campagne, waarbij drie jonge ‘nieuwkomers’ in filmpjes waarschuwen voor de gevaren van zowel zwembaden als open water.
Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst dan autochtone Nederlanders (bron: CBS, 2017). Volgens de meeste recente cijfers kwamen in 2016 in totaal 86 mensen in ons land door verdrinking om het leven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.