nieuws

Zonneparken en windmolens langs de A35? Volgens Rijkswaterstaat kan het!

Zonnepanelen langs de A35
Zonnepanelen langs de A35 © RTV Oost
Er komen mogelijk zonneparken en windmolens langs de A35, Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid en heeft de snelweg opgenomen in een grootschalige energieproject.
Rijkswaterstaat en gemeente Enschede hebben de mogelijkheid van grootschalige energiewinning langs de A35 onderzocht. Uit het vooronderzoek blijkt dat de snelweg geschikt is voor duurzame energiewinning zoals zonnepanelen en windmolenparken.

Pilot

Rijkswaterstaat heeft de A35 in januari opgenomen in het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie’. Doel van het programma is het ontwikkelen van energieprojecten op rijksgronden die snel en goedkoop kunnen worden gerealiseerd. 

Aanvulling

In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn, dat betekent dat alle woningen, bedrijven, scholen en maatschappelijk gebouwen geen gebruik meer mogen maken van gas. "De komst van de energieparken zou een mooie aanvulling zijn op de regionale energiestrategie van de Twentse gemeenten", aldus wethouder Claudio Bruggink van Hengelo. Ook gemeente Hengelo neemt deel aan het pilotproject. 
Windmolens langs de snelweg
Windmolens langs de snelweg © Borne Boeit
Fotograaf:

Nutteloze grond

Niet alleen de snelweg maar ook greppels en soms hele stukken weiland zijn eigendom van Rijkswaterstaat. Vaak aangekocht toen nog niet helemaal duidelijk was hoe een bepaald snelwegtracé zou gaan lopen. Volgens Rijkswaterstaat is het opwekken van duurzame energie een prima manier om de vaak nutteloze grond naast de snelweg te gebruiken. 

Uitnodiging

Ook gemeentegrond of grond van derden direct naast de A35 kan worden gebruikt voor de opwekking van duurzame energie. De opgedane ervaring en inzichten gebruikt Rijkswaterstaat om het grootschalige energiewinning project landelijk uit te rollen. Om hoeveel parken (windmolens en zonnepanelen) het gaat is nog onduidelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.