nieuws

Geitenhouderij in Ambt Delden mag uitbreiden naar bijna vijfduizend geiten

Geitenhouderij Ambt Delden mag uitbreiden
Geitenhouderij Ambt Delden mag uitbreiden © RTV Oost
De geitenhouderij aan de Beldsweg in Ambt Delden mag het aantal geiten bijna verdubbelen, van 2.574 naar 4.877 geiten. Volgens het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente wordt de situatie ondanks de uitbreiding beter dan het nu is.
De ingekomen zienswijzen op het ontwerpbesluit geven volgens het college geen aanleiding de vergunning niet te verlenen.

Luchtwassers
Door de nieuwbouw te voorzien van luchtwassers zal de uitstoot van ammoniak en fijnstof volgens het college verminderen. Het plaatsen van deze luchtwassers is tot stand gekomen uit mediation-gesprekken met omwonenden, maar hebben de bedenkingen van de omwonenden niet geheel weggenomen.
'Wij hebben de aanvraag beoordeeld en geconcludeerd dat medewerking verlenen leidt tot een beter woon- en leefklimaat voor de omgeving dan in de huidige situatie. Door medewerking te verlenen aan deze uitbreiding neemt de totale uitstoot aan ammoniak en fijnstof af. De totale hoeveelheid geuremissie van het bedrijf neemt wel toe, maar ten opzichte van de meest belaste omliggende geurgevoelige objecten neemt de
geuremissie juist wel af', laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten.

Geitenstop

Hoewel er in Overijssel een geitenstop is, kan het bedrijf wel gewoon uitbreiden. De aanvraag is namelijk al voor 28 september vorig jaar aangevraagd. De geitenstop werd op die dag ingevoerd, omdat onduidelijk is welke gezondheidsrisico's geitenhouderijen met zich meebrengen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.