Oranjevrouwen naar kwartfinale EK na zege op België

Vreugde na de 1-0 van Sherida Spitse
Vreugde na de 1-0 van Sherida Spitse © Pro Shots
Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK. Oranje was maandagavond in Tilburg met 2-1 te sterk voor België en gaat nu als groepswinnaar door naar de laatste acht.
Net als in de vorige poulewedstrijd tegen Denemarken kwam Oranje op voorsprong door een strafschop van FC Twente-middenvelder Sherida Spitse De penalty werd na een klein half uur gegeven na een overtreding van Maud Coutereels op Jackie Groenen. Oranje had in de eerste helft wel een overwicht, maar speelde te slordig om echte kansen te kunnen creëren.
Na rust werd België wat sterker. Na een schot van Janice Cayman dat net over ging, scoorde Tessa Wullaert de gelijkmaker. Een hoge bal van de Belgische spits werd helemaal verkeerd ingeschat door Sari van Veenendaal. De keepster, die uitblonk in de vorige twee duels, tastte mis en zag de bal daarna in het doel vallen: 1-1.
Ook met een remise zou Nederland zich plaatsen voor de kwartfinales, maar Lieke Martens voorkwam dat het nog spannend werd in de slotfase: met een van richting veranderd schot bezorgde ze Oranje de overwinning: 2-1.
Naast Spitse hadden ook Anouk Dekker uit Wierden en FC Twente-speelster Kika van Es een basisplaats. Jill Roord uit Oldenzaal kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen.
In de volgende ronde treft Oranje de nummer twee van groep B. Dat wordt Zweden, Duitsland of Rusland. De wedstrijd in de kwartfinales wordt zaterdagavond gespeeld op de Vijverberg in Doetinchem.