Smeets met Oranje handbalsters naar halve finales WK na zege op Tsjechië

Smeets viert de zege met haar ploeggenoten
Smeets viert de zege met haar ploeggenoten © ANP/Robin van Lonkhuijsen
De Nederlandse handbalsters hebben zich voor de tweede voor de tweede keer op rij de halve finales van het WK gehaald. In het Duitse Magdeburg werd Tsjechië in de kwartfinales moeizaam met 30-26 verslagen. Martine Smeets uit Geesteren scoorde twee keer voor Oranje.
Nederland begon sterk en kwam, mede door enkele goede reddingen van keepster Wester, met 7-1 en 8-2 voor. Tsjechië kwam echter terug tot een punt: 10-9. Bij rust was het 17-16 voor Nederland.
Direct na de pauze kwamen de Tsjechische dames voor het eerst op gelijke hoogte: 17-17. Oranje behield vanaf 19-19 echter wel steeds een voorsprong van een of twee punten. Tien minuten voor het einde werd het opnieuw gelijk: 24-24. Zes minuten later zorgde Smeets met haar tweede voor de 30-26 en was de zege veilig. Uiteindelijk was dat dus ook de eindstand. Lois Abbingh was de speelster van de wedstrijd met liefst 14 punten.

Halve finale

In de halve finale is Noorwegen vrijdag de tegenstander in Hamburg. Die ploeg won vanavond simpel van Rusland. De andere halve finale gaat tussen Zweden en Frankrijk. De finale en de strijd om de derde plek zijn zondag.