Patricia drijft Alwie welhaast tot wanhoop. Met het oog op zijn mogelijke promotie, slaat ze aan het winkelen.

 

Monkie en Stefan solliciteren beiden naar de functie van trainer bij DOS en Fenna maakt nader kennis met de vrijgezelle broers Olde Weernink. Ze interviewt ze voor een artikel over boerenjongens die maar niet aan de vrouw kunnen komen, en spaart ze bepaald niet. De buurt ziet zich geconfronteerd met een nieuwkomer. Bredero, een flamboyante Amsterdamse kunstenaar betrekt een boerderijtje naast ‘het spul van Wildspieker’. Zijn entree maakt de tongen los.

Overijsselse regiosoap die zich afspeelt in het denkbeeldige Twentse dorp Dinkelo. Centraal staan de belevenissen van de familie Wildspieker en hun mede-dorpelingen. De serie wordt ondertiteld op pagina 888 van TV Oost Teletekst.

maandag 5 oktober 2015 | 10:01 Laatst bijgewerkt: 5-10-2015 | 11:37

Voor het jubileum van Van Jonge Leu en Oale Groond heeft RTV Oost een serie van 5 wandtegeltjes laten maken met spreuken afkomstig uit de serie.

De tegeltjes zijn te koop via de website van Truttig Tegeltje. De wandtegeltjes zijn ook los, in combinatie of als complete set te koop bij café-restaurant ’t Sterrebos in Beuningen, 0541-351365.  

Het verhaal Van Jonge Leu en Oale Groond Foto: RTV Oost
maandag 7 september 2015 | 14:48 Laatst bijgewerkt: 8-9-2015 | 13:25
 • Foto 1 foto

In de 'regiosoap' Van Jonge Leu en Oale Groond staat de familie Wildspieker centraal. Vader Wildspieker komt te overlijden en moeder Minie staat er op de boerderij alleen voor. Dochter Fenna besluit na een gebroken relatie om, in eerste instantie met gepaste tegenzin, bij haar moeder in te trekken. Fenna ontdekt waarom ze Twente in haar jeugd de rug toe heeft gekeerd. Broer Alwie heeft zo zijn eigen, financiële, problemen en de jongste zus Monkie staat als sportlerares en voetbaltrainer centraal tussen de jeugd.

Dan is er nog de familie Olde Weernink. Mans en Gait zijn twee loonwerkers en brengen het nodige teweeg in Dinkelo. Ook de komst van Amsterdammer en kunstenaar Bredero brengt behoorlijk wat tumult in het Twentse land. Zijn adoratie voor Twente staat in schril contrast met Fenna's afkeer.

De serie wordt gesterkt door vele gastrollen voor onder andere Bert Visscher en Edwin Evers en heeft tevens een uitstekend acterende jeugd vertegenwoordigd in de cast.

Personages

 • artikelfoto

  Familie Wildspieker

  7 sep 2015 15:57
 • artikelfoto

  Familie Olde Weernink

  7 sep 2015 16:17
 • artikelfoto

  Familie Bode

  7 sep 2015 16:42
 • artikelfoto

  Overigen

  7 sep 2015 16:58
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  11 oktober 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 2 Patricia drijft Alwie welhaast tot wanhoop. Met het oog op zijn mogelijke promotie, slaat ze aan het winkelen. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  18 oktober 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 3 Leida en Willem Venterink zijn 25 jaar getrouwd en dat betekent dat de noabers aan de slag moeten. Bredero maakt kennis met de tradities. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  25 oktober 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 4 De kinderen Bode maken kennis met hun nieuwe klasgenoten en gymjuf Monkie. Elvis Bode zet de toon. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  1 november 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 5 De ruzie tussen Fenna en Alwie en de scène op de housewarming bij de Bode's sleept nog voort. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  8 november 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 6 Elvis en Janis treffen Minie bij de Mariakapel en horen verontrustende verhalen over mensen die 'ongein' uithaalden met Mariabeelden. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  15 november 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 7 Bredero ziet zichzelf als de ideale boerenknecht. Aan Fenna de taak om hem ‘in te boeren’, met alle gevolgen van dien. Deze uitzending kunt u hier later terugkijken.
 • Van Jonge Leu en Oale Groond
  4 oktober 2015 18:23

  Van Jonge Leu en Oale Groond

  Afl. 1 Als vader Hendrik Wildspieker komt te overlijden, keren zijn kinderen terug naar Twente voor de begrafenis.
reclame
reclame