nieuws

100 jaar Lourdesgrot in Luttenberg

Al honderd jaar ziet Maria vanuit haar hoge positie neer op het wel en wee van de Luttenbergers. Luttenberg herdenkt dit weekend dat de grot een eeuw oud is. Het was pastoor Petrus Butzelaar die 100 jaar geleden het initiatief nam tot de Lourdesgrot. Binnen de kortste keren had hij het benodigde geld bij elkaar.Â
Duizenden gelovigen hielden vanaf 1915 stil bij de grot en brachten een groet aan Maria. In 1962 kwam er een eind aan de jaarlijkse processies en dreigde de grot een bouwval te worden. 

Grotesk

Maar afbraak, dat lieten de Luttenbergers niet gebeuren. In de jaren zeventig trokken ze weer de portemonnee en de grot werd, vooral dankzij de inzet van veel vrijwilligers, helemaal gestript en in oude luister hersteld. Tegenwoordig is het grotekse bouwsel in het hart van het Sallandse dorp meer een toeristische bezienswaardigheid dan symbool voor devotie. Het is ook een teken van verbondenheid: toen in jaren vijftig 20 jonge mannen ongeschonden terugkwamen na de politionele acties in Indië, werd als dank in de grot een plaquette opgericht en kreeg Maria een snoer van lampjes. Het parochiebestuur beloofde "eeuwigdurende verlichting". De mannen legden zelf de stroomkabels aan vanaf het parochiehuis naar de grot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.