nieuws

Heeft vrouwenvoetbal echt toekomst? Het succes van FC Twente

Een half jaar geleden leek de toekomst van het FC Twente vrouwenvoetbal bepaald niet rooskleurig. FC Twente was in een diepe financiële en sportieve crisis beland en het vrouwenvoetbal moest los van de betaald voetbalorganisatie komen te staan. En dat terwijl vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport in Nederland is.
In april 2015 werd de Stichting FC Twente Vrouwen opgericht. Volgens voorzitter Yme Drost gaat het financieel nu goed, maar viel het niet mee om sponsoren te vinden: "Het is een beetje onbekend maakt onbemind. Nog steeds zijn er mensen die denken dat vrouwenvoetbal niet goed genoeg is. Maar als zij dan naar het stadion komen, zijn ze verbaasd. Vrouwen kunnen wel voetballen!"

Ik zie het wel

Het losmaken van het 'grote' FC Twente lijkt goed uit te pakken. De beker werd gewonnen en de FC Twente Vrouwen werden kampioen van Nederland en België. Daarnaast werd afgelopen week voor het eerst in de historie de tweede ronde van de Champions League gehaald.
Maud Roetgerink speelt al vanaf de oprichting in 2007 bij FC Twente Vrouwen. Zij benutte de beslissende strafschop in de wedstrijd tegen Bayern München: "Er flitste van alles door mijn hoofd. Je weet dat als je scoort zij nog twee doelpunten moeten maken, maar als je mist wordt het voor ons moeilijk. Ik dacht; schiet maar gewoon dan zie je het wel."

Barcelona

Ook trainer Arjan Veurink is vanaf het begin betrokken bij de voetbalvrouwen. Volgens hem is het een goede zaak om los te komen van het mannenvoetbal: "Je ziet nu dat als het bij de mannen slecht gaat, als eerste de stekker er bij het vrouwenvoetbal uitgaat. Door financieel zelfstandig te worden, heb je daar geen last van. En je ziet dat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt met vollere stadions en ook snel groeiend amateurvoetbal."
Nadat de kampioen van Duitsland uitgeschakeld is in de Champions League, nemen de FC Twente Vrouwen het in de volgende ronde op tegen FC Barcelona.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.