nieuws

Achtertuin in Zwolse woonwijk herbergt uniek zelfgebouwd "Hobbithuis".

Peter en Annemarie van der Beek uit Zwolle droomden ervan ooit hun eigen duurzame huis te bouwen. Totdat ze stopten met dromen en gewoon begonnen. In hun eigen Zwolse achtertuin staat nu een heel bijzonder huisje, gebouwd met met een duizenden jaren oude bouwtechniek.
Met dikke muren, vriendelijke ronde vormen en een dik grasdak heeft het huisje veel weg van de huizen van de Hobbits uit de beroemde boeken van Tolkien. Maar dit huisje staat niet in Midden-aarde, maar in de tuin achter een tussenwoning in de Zwolse wijk Holtenbroek.

Voorbeeld voor anderen

Met het huisje willen Peter en Annemarie laten zie dat het kán, met weinig geld een duurzaam en comfortabel huis bouwen. Annemarie van der Beek heeft alle kennis en ervaring die ze zelf inmiddels heeft opgedaan verwerkt in een boek dat is te vinden op hun website cobhuis.nl.
Het huis is opgebouwd met cob en restmaterialen. Cob is de Engelse term voor een mengsel van klei, zand en stro waarmee al duizenden jaren over de hele wereld huizen zijn gebouwd. Het materiaal is goedkoop, extreem duurzaam en milieuvriendelijk, en met een beetje oefenen kan iedereen ermee bouwen.

Prettig leefklimaat

Met de komst van de baksteen raakte cob in de vergetelheid. Onterecht vinden Peter en Annemarie, want het materiaal geeft een veel prettiger leefklimaat dan huizen van baksteen. Dankzij de dikke ademende muren blijft het koel in de zomer, en in de winter is het juist makkelijk warm te stoken.
Je kan een huis helemaal naar eigen inzicht vormgeven, zolang de muren maar rondingen hebben. Het materiaal is veel flexibeler te verwerken dan baksteen, zegt Peter: "je begint gewoon met bouwen, en als het je niet bevalt zet je de tuinslang erop en begin je weer opnieuw".

"dubbele tuin"

Het tuinhuisje slokt een flink deel van de achtertuin op. Toch is die ruimte niet verloren, maar juist verdubbeld. Het huisje heeft een groot overstekend grasdak waarop allerlei planten en bloemen groeien die weer insecten en andere dieren aantrekken. De tuin heeft er dus een verdieping bij gekregen.
Het is de droom van Peter en Annemarie om ooit een compleet woonhuis te bouwen met cob, maar tot het zover is genieten ze volop van hun bijzondere tuinhuis.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.