nieuws

De moderne pelgrim als beeld van mens onderweg

Frits de Lange
Frits de Lange © Eigen foto RTV-Oost
Steeds minder mensen gaan naar de kerk, maar het aantal mensen dat een pelgrimage maakt naar bijvoorbeeld Santiago de Compostella, is nog nooit zo groot geweest. 
In zijn boek Heilige Onrust - een pelgrimage naar het hart van religie - gebruikt De Lange de pelgrim als beeld voor de mens. Frits de Lange is predikant en hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zelf is hij nog nooit op pelgrimstocht geweest. "Dat kan nog wel als ik met pensioen ben". 

De pelgrim 2.0 heeft alles met geloof te maken

De moderne pelgrim gaat niet meer op pad om een aflaat te halen of het graf van Jacobus te bezoeken. Vaak zijn het mensen die de kerk de rug hebben toegekeerd of sowieso niets met religie hebben.
Maar wat de moderne pelgrims doen, heeft alles met geloof te maken, zegt De Lange: ze geven zich over, gaan op weg met minimale middelen en gaan stap voor stap. 
Religies hebben van geloof een zaak van het hoofd gemaakt, terwijl geloven een zaak van het hart is, meent De Lange. "De pelgrim stelt zich elke dag een paar basale vragen: waar ben ik en waar ga ik naar toe. Je kunt wel vragen waarom, maar daar krijg je toch geen antwoord op".

Leven uit genade

Veel mensen beschouwen hun leven als een project, dat kan slagen of mislukken, of als voltooid worden beschouwd. De Lange kiest voor een andere benadering: "Leef uit genade. Elke dag is er een". 
De Lange is een voorstander van een minimale theologie. De essentie van geloven is volgens hem je overgeven aan een ervaring van echt en waarachtig leven: "Leven alsof er geen hemel bestaat". 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.