nieuws

Boswachter Arend Spijker geeft het stokje na 40 jaar door

De meest markante boswachter gaat na 40 jaar met pensioen! We hebben het dan over Arend Spijker, te herkennen aan zijn hoed. Zijn hele leven heeft hij al iets met de natuur. Sinds 2000 was hij gastheer en toezichthouder op de Sallandse Heuvelrug.Â
"Toen ik kind was wilde ik al boswachter worden. Ik wist niet eens precies wat het inhield, maar ik wilde gewoon iets met de natuur doen. Mijn vader was boer. Dat wilde ik niet. Ik had meer iets met planten", vertelt hij. De droom van vroeger is dus uitgekomen. Bijna iedereen die de Sallandse Heuvelrug kent, kent ook Arend Spijker.
Hij heeft veel meegemaakt in de natuur en is heel wat tegen gekomen in de bossen van het Nationaal Park. Een van de hoogtepunten was het vangen van de korhoenders in Zweden en ze naar de Sallandse Heuvelrug in Nederland te brengen. De Sallandse Heuvelrug heeft daarmee iets unieks. Het is de enige plek in Nederland waar de beestjes voorkomen. Spijker: "Vroeger wees mijn vader me op het geluid van de korhoenders. Toen waren ze er nog gewoon. Daarna verdwenen ze en nu hebben we ze toch maar mooi weer terug". Maar er zijn ook minder leuke herinneringen. Hij heeft zich bijvoorbeeld enorm geërgerd aan het afval dat gedumpt is in de natuur. 
Wie denkt dat Spijker nu uit de natuurlijk blijft, heeft het mis. Ook de komende jaren wil hij zich actief blijven inzetten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.