nieuws

Henk Kamp verlaat Haagse politiek: "Ik ben bevoorrecht dat ik dit zo lang mocht doen"

Na bijna 40 jaar in de politiek vindt hij het mooi geweest, minister Henk Kamp uit Diepenheim stopt ermee. Zodra het nieuwe kabinet er is, verlaat hij Den Haag. Vooral de laatste vijf jaar als minister van Economische zaken waren zwaar. Toch geniet hij nog steeds van het werk.
De politieke carrière van Henk Kamp (Hengelo, 1952) begon in 1978 in Borculo, waar hij raadslid en later wethouder was. Daarna volgde de Provinciale Staten van Gelderland en in 1994 werd Kamp Kamerlid voor de VVD. Sinds 2002 was hij in vijf verschillende kabinetten minister, onder meer van Defensie, Ruimtelijke ordening en Economie.
Liefde voor bestuur
Niet veel van zijn Haagse collega's houden het zo lang vol als Kamp: "Ik voel me heel erg bevoorrecht dat ik dit zo lang heb mogen doen. Je probeert wat te maken van je leven. Dat kan op heel veel manieren, maar voor mij is dat het werken voor de publieke zaak. Het is heel mooi dat je iets kunt doen waar de mensen ook wat aan hebben".
Dat werken voor de publieke zaak was niet altijd makkelijk. Kamp heeft in zijn carrière veel zware dossiers ten uitvoer gebracht, van sluiting van vliegbasis Twenthe tot de verhoging van de AOW-leeftijd. Maatregelen waar hij geen vrienden mee maakte.

"Kritiek raakt me niet"

Ook bij de ontwikkelingen rond de gaswinning in Groningen en de opslag van afvalwater in de Twentse bodem kreeg hij te maken met felle protesten en kritiek. Daar heeft hij geen moment wakker van gelegen.
"Als kritiek terecht is, dan doe ik er wat mee en probeer het beter te doen. Als kritiek in mijn ogen onterecht is dan leg ik dat naast me neer, dat raakt me niet persoonlijk." Het verklaart mede waarom hij het bijna 40 jaar heeft kunnen volhouden, ook op de zwaarste ministeries.

Geen pensioen

Kamp is nu 65. Zijn afscheid van de landelijke politiek betekent niet dat hij thuis gaat zitten. Hij is fit en wil nog zeker 5 jaar blijven werken. Kamp zoekt nog een mooie functie waarbij hij wel de publieke zaak kan dienen, maar dan dicht bij huis, zodat hij ook tijd heeft om van zijn kleinkinderen te genieten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.