nieuws

Hoarders kunnen niet loslaten en dus slibt het huis dicht

Hoarding ofwel verzameldrang, kan alleen succesvol worden aangepakt als ook de onderliggende psychische problemen voldoende aandacht krijgen. Het EBC, Evangelisch Begeleidingscentrum in 't Harde, pleit voor een structurele  behandeling waarbij een psycholoog, psychiater maatschappelijk werker en een professioneel opruimcoach samen hulp bieden aan de hoarder.
Anneke (niet haar echte naam) lijdt aan hoarding.  "Het benauwt me,", zegt ze in haar overvolle woning ergens in Overijssel. Beneden stapelen de tassen zich op. "Ik heb een tas voor de vereniging, voor de school, voor mijn werk, voor de kerk..." En aan elke tas kleeft een verhaal.
Ze beaamt dat een of twee tassen misschien wel genoeg is, maar dat betekent dat ze de inhoud moet opbergen - en haar kasten zijn vol. Ook de bijkeuken, de slaapkamers, en de zolder staan vol met spullen, vaak van haar overleden dierbaren.

Loslaten is moeilijk

Professioneel opbergcoach Klazien Tempelaar helpt haar met opruimen. Ze zijn nu een jaar bezig maar inmiddels ziet Anneke in dat haar huis niet zomaar leegt komt.
"Het heeft alles te maken met loslaten. Ik heb mijn man, mijn vader en mijn schoonouders in korte tijd verloren. Daar had ik geen controle over. Wel over de spullen". Niet alles kan dus 'zomaar' weg. Anneke wordt intensief begeleid. 
Van de duizend mensen lijden dertig aan hoarding of verzameldrang. Het is een psychische ziekte die vaak wordt getriggerd door een verlies. Tempelaar: "Net als ADHD gaat het niet over. Maar je kunt wel leren er mee om te gaan".

Via de achterdeur weg, via de voordeur weer naar binnen

Zelf werkt ze met beslisregels bij Anneke: Als Anneke weer iets koopt, dan moet ze het aankoopbedrag aan een goed doel geven. Het is een regel die Anneke zelf heeft bedacht. "Want via de achterdeur gaat er dan wel wat weg, maar als er via de voordeur weer nieuwe spullen binnenkomen, schiet het niet op". 

Brandgevaar

"Hoarding is een onderschat maatschappelijk probleem," zegt Tempelaar. "Verzamelen kan een probleem worden als kinderen geen vriendjes meer durven uit te nodigen thuis, als er sprake is van brandgevaar, als de vloer het dreigt te begeven of als de woningstichting aan de bel trekt". 

Niet hetzelfde als versmeren

Bij een hoarder hoeft het niet persé smerig te zijn, stelt Tempelaar. Het probleem is echter lastiger te behandelen. "Iemand die versmeert in de rommel is blij dat je komt opruimen, maar een hoarder kan over elk papiertje met je in discussie gaan". 

Symposium

Bij Eleos in Zwolle is op 16 november een minisymposium over gespecialiseerde hulp bij hoarding. De bijeenkomst is bedoeld voor woningbouwverenigingen, WMO consulenten, buurtbemiddelaars en anderen die met hoarding te maken hebben. Vanwege de overweldigende belangstelling komt er een extra symposium op 8 februari.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.