nieuws

Ingrid Waijenberg: 'Mijn leven bestaat uit overleven'

"Met iets meer dan € 60,- aan besteedbaar inkomen in de week moet ik keuzes maken. Dat is elke dag een strijd maar het ergste is dat ik vaak 's ochtends niet weet wat ik de kinderen die dag te eten kan geven.'
Al denken we vaak van niet, armoede kan ons allemaal overkomen. Ook Ingrid had nooit gedacht dat ze 'boodschappen' zou moeten doen bij de Voedselbank.

Overleven ...

"Het is een kwestie van overleven. 's Ochtends weet ik niet wat er om 17.00 uur op tafel komt. In de supermarkt op zoek naar reclames en levensmiddelen die over de datum zijn, dat is de enige manier om mijn kinderen voldoende eten te geven", aldus Ingrid Waijenberg uit Hengelo.

Alleen maar brood ...

"Ik ben zo blij dat ik wekelijks een pakket mag ophalen bij de Voedselbank Midden Twente. Met de levensmiddelen uit dit pakket kan ik meestal een dag of vier een warme maaltijd maken. Soms hele rare combinaties maar elke avond hebben we alle vijf dan wel weer de buik vol. De overige dagen, twee à drie in de week, eten we soms alleen maar brood."

Besteedbaar inkomen ...

Wekelijks heeft Ingrid € 60,- te besteden. De vaste lasten hoeven daar niet meer vanaf maar wel eten, kleding, schoenen en lichamelijke verzorging. "We hebben geen geld voor extra's en voor kleding, schoenen en bijvoorbeeld de kapper moet ik echt sparen. Dus van de € 60,- die ik te besteden heb, spaar ik wekelijks rond de € 5,- voor dit soort zaken."
"Toch voelt het soms alsof ik tekortschiet als moeder. Zo zou ik twee van mijn kinderen, de voetballers, heel graag nieuwe voetbalschoenen gunnen. Één van de dingen die er al jaren niet meer in zitten", aldus de verdrietige moeder.

Gevlucht ...

Ingrid is elf jaar geleden met haar drie kinderen gevlucht voor haar toenmalige partner. Vanwege fysiek geweld heeft ze deze keuze moeten maken. Via een groot aantal omzwervingen kwam het jonge gezin uiteindelijk in Hengelo terecht.
"Hier heb ik inmiddels helemaal mijn plek gevonden en ben ik veilig. In Hengelo staat mijn huis, hier voel ik me thuis en beslis ik wie er wanneer binnenkomt", aldus Ingrid.

Getekend ...

Klinkt goed maar de 43-jarige Waijenberg durft niet meer de straat op, komt haar huis nauwelijks nog uit. Ze lijdt aan chronische PTSS, een gevolg van de ellende die ze allemaal heeft meegemaakt. Ook de reden waarom ze niet kan werken.
"Ik heb alles moeten achterlaten en ben helemaal opnieuw begonnen. Zonder baan en met inmiddels vier kinderen, drie tieners en een jongedame van vier jaar oud, is mijn financiële situatie heel erg slecht. De vooruitzichten? Die zijn momenteel niet heel positief." aldus Waijenberg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.