nieuws

Blog Arlette: "Er zitten echt prachtige producten in het voedselpakket."

Zangeres en kookliefhebber Arlette Swartjes is deze week gebruiker van de voedselbank, vandaag heeft ze haar pakket opgehaald en deelt ze haar eerste ervaringen.Â
'Vanmiddag om 13.30 uur meldde ik me bij de Voedselbank Zwolle. Er stonden zo’n 20 mensen buiten te wachten. Ik vertelde aan een paar dames over de actie van RTV Oost en dat ik in dat kader komende week ga koken met een pakket van de voedselbank.

Recepten uitwisselen

Toen ik zei dat ik een uitdaging zag in het bedenken van mooie gerechtjes kwam het onderwerp al snel op pompoenen. Een jongedame zei dat er elke week wel pompoen op het menu stond, maar dat ze geen andere gerechten kon bedenken dan pompoensoep. Bovendien vinden haar kinderen pompoen niet lekker. Een oudere dame noemde direct verschillende leuke ideeën voor gerechten met pompoen op en bood aan om voor haar en haar kinderen een keer pompoenpannenkoekjes te maken.

Prettige sfeer

Binnen word ik hartelijk begroet door Frits Dillingh en Fenny Ensing, respectievelijk woordvoerder en voorzitter van Voedselbank Zwolle. Frits laat me zien hoe de routing van het ophalen van de pakketten in z’n werk gaat. Ik ben onder de indruk van de grootte van de hal, de professionaliteit en het assortiment. Frits laat me de voorraad zien waarmee de vrijwilligers elke twee weken de kratten vullen. De voedselbank geeft namelijk om de week een krat met droge producten aan zijn gebruikers. Elke week kan men verse producten ophalen. Dus ik heb eigenlijk voor 2 weken aan droge producten en realiseer me dat ik daar dus de helft maar van kan gebruiken.

Verbaasd

Ik schrijf me in en krijg 3 groene kaartjes, die aangeven welk krat met droge producten ik krijg en hoeveel verse producten ik per tafel mag uitzoeken. Ik heb me ingeschreven voor een groene krat, omdat ik voornemens ben om elke avond iemand uit te nodigen om met me te eten. Deze krat is voor een 2 persoonshuishouden. Ik ben verbaasd over de inhoud van het krat. Er zitten echt prachtige producten in! Samen met Frits pak ik het kratje uit en doen we het in tassen.

Tafels met producten

Vervolgens loop ik met mijn bonnetjes naar de tafels met verse producten en brood. Er liggen prachtige producten, zoals avocado, citroengras, zakken van 1 kg gesneden champignons, bramen, frambozen enz. Bij de eerste tafel mag ik kiezen tussen zakken aardappelen of uien. Ik kies hier voor een zak van 3 kg aardappelen, die biologisch blijken te zijn. Bij de tweede tafel mag ik twee producten kiezen, ik ga voor het pakket voor tomatensoep met verse tomaten, wortel en ui. Ook kies ik een aubergine uit.

Bij de tweede tafel is de keuze groot. Hoewel ik graag zou kiezen voor de bramen en citroengras besluit ik te gaan voor de pompoen en broccoli. Dit omdat ik me uitgedaagd voel om een leuk recept met pompoen te verzinnen. De broccoli kies ik, omdat dit een gezonde groente is die vaak in de aanbieding is. 

De laatste tafel wordt bemand door 3 dames die een naambordje dragen met “Zuster”. Ik vraag of ze in een klooster zitten, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ze zijn Amerikaans en zijn voor 1 ½ jaar in Nederland om zendingswerk te doen. Ze praten goed Nederlands en vertellen me dat ik zoveel brood mag meenemen als ik wil. Ik kies voor 2 broodjes die ik kan gebruiken bij de warme maaltijd.

Frits is een echte heer en helpt me om het karretje met etenswaren naar mijn auto te brengen. Ik wilde eerst nog op de fiets gaan, maar ik ben blij dat dat door tijdgebrek niet lukte. Vanavond ga ik een broodsalade maken waarvan het recept uiteraard hier op de website zal verschijnen!'
Tot gauw, Arlette.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.