nieuws

Voorzitter pluimveevakbond Hennie de Haan: "Mijn naam brengt soms een lach in treurige tijden"

Het jaar 2017 is er voor pluimveehouder een om niet snel te vergeten. Het woord "Fipronil" zal menigeen nog steeds rillingen bezorgen. De hele zomer lang beheerste de naam van dit gif het nieuws. En als er vanuit de pluimveesector een reactie werd gevraagd, kwam Hennie de Haan in beeld. Een vrouw met een wel heel toepasselijke naam dus: "Ach ik heb die naam ooit gekregen en dat was jarenlang geen probleem. Nu ik dit werk doe levert het vaak een vrolijke noot op in vaak treurige omstandigheden."Â
In het Openluchttheater van Hertme blikken we terug met Hennie de Haan, die het jaar 2017 als 'bizar' bestempeld. "We begonnen dit jaar met de nasleep van de vorige vogelgriepgolf en daar kwam deze zomer de Fipronil-crisis bij. Dat was echt een achtbaan en nam buitenproportionele vormen echt. Wat er dit jaar is gebeurd, moeten we later maar eens uitvoerig gaan onderzoeken, want het was eigenlijk te gek voor woorden." 

Incident-overleg

Voor de zomer had niemand ooit van Fipronil gehoord. Ook Hennie de Haan niet. "Na het eerste incident-overleg nam het grootste vormen aan. Het was een enorme klap voor de hele sector. Vooral toen de plaatsvervangend directeur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de landelijke televisie vertelde dat we de eieren beter even niet kunnen eten. Toen waren alle remmen er af, want lieten de Duitsers alle Nederlandse eieren uit de schappen halen." 

Menselijke kant

Tijdens de crisis was er voor de Haan nauwelijks tijd voor de menselijke kant van het verhaal. "Daar hadden we natuurlijk vanuit de organisatie wel oog voor, maar ik zelf ging heel erg kijken naar de technische kant van het verhaal en vroeg de boeren wat ik voor ze kon betekenen. Daar hebben mensen meer aan dan dat je met ze gaat zitten meehuilen."

Aangrijpend

Voor Hennie de Haan was 24 augustus persoonlijk een bijzonder dag. "We hadden boeren opgeroepen naar Den Haag te komen voor een extra debat in de tweede kamer over de crisis. De publieke tribune zat vol, maar wat ik aangrijpend vond was dat boeren daar over hun eigen verdriet en ellende heen stapten om mij te bedanken voor het werk wat ik deed. Dat vond ik wel heel erg bijzonder en gaf me nog meer een boost om door te gaan." 

Financiële tegemoetkoming

Hoewel de Belgische overheden haar getroffen boeren wel meteen schadeloos stelde, weigert de Nederlandse politiek dit nog steeds omdat het een 'private kwestie' is dat tussen de bedrijven moet worden opgelost. Maar volgens De Haan is enige financiële tegemoetkoming nog ver weg: "Verzekeringen keren niet uit omdat er - godzijdank - niemand is overleden of ziek geworden. Maar je kunt van ondernemers die slecht enkele tienden van centen per ei verdienen, niet verwachten dat ze een bedrijfsrisico van een kleine half miljoen euro zelf kunnen dragen. Daarom zijn we nu aan het nadenken over een manier om zelf een verzekering voor dit soort zaken in het leven te roepen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.