nieuws

'Geheime' vogelkijkhutten populair onder natuurfotografen

Verstopt in de Overijsselse natuur liggen zes luxe vogelkijkhutten. Een meter diep in de grond, zodat de fotograaf vanuit een luie stoel net over het water kijkt.
"Geheim geheim, altijd dat geheim," zucht natuurfotograaf Han Bouwmeester, "ik hang het gewoon niet aan de grote klok. Want je wilt niet dat er heel veel vogelspotters op een bijzondere waarneming af komen en de rust verstoren." Daarom bouwde Bouwmeester een privéhut in Goor. 

Lekker zitten

"In andere vogelkijkhutten zit je vaak op een houten bank of een boomstronk. Dat is leuk voor even, maar niet voor de hele dag. Deze heeft lekkere bioscoopstoelen." Er is plek voor drie mensen en de wanden zijn zwart. "Zo donker mogelijk, zodat de dieren jou niet zien." Voor het raam zijn drie statieven op een rail gemonteerd. De fotograaf kan het statief dus thuis laten. 

Dieren

Naast de hut ligt een steile zandwand. "Ik had de wand nog maar net afgegraven en er zaten al ijsvogeltjes in te broeden. Dat is zo'n mooi vogeltje." De blauw-oranje gekleurde vogel is inmiddels een vaste bezoeker van het aangelegde stukje natuur. Maar ook de kruisbek en vele andere dieren maken graag gebruik van de aangelegde waterbak.

Natuur

De hutten liggen op particuliere grond of in het gebied van een natuurorganisatie. Oud-medewerker van Landschap Overijssel Jan Hullen vindt niet dat de hutten de natuur verstoren. "De ecoloog van het Landschap Overijssel heeft samen met Han Bouwmeester de hutten op de Lemelerberg ontwikkeld. En de fotografen verstoren de natuur ook liever niet. Sommige houden zelfs de hele dag hun plas op om maar niks weg te jaren."

Voeren discutabel

Wel wordt er wat voer neergelegd op plekjes die voor de fotograaf goed uitkomen. Daar vallen sommige natuurliefhebbers over. Jan Hullen niet, "Dat doen zoveel natuurfotografen. Voor mij is het jagen zonder te doden en daar doe je geen dier kwaad mee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.