nieuws

Het Stedelijk Museum in Kampen is eigenlijk een heel spannende plek...

Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen
Rijks aan de IJssel is de veelbelovende naam van de nieuwste tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Kampen. Als ik over de brug de prachtige Hanzestad en bij wijze van spreken het museum binnenrijdt, bruisen de straten al.
Dinsdagmorgen. Overal is wat te doen. wapperende vlaggen in houten driemasters vanwege de Hanzedagen, meeuwen af en aan, evenals bevoorradingsvrachtwagens overigens, en mensen. Onderweg van de ene naar de andere plek. Eeuwen geleden zal het niet anders zijn geweest. En dat precies maakt mijn bezoek aan het Stedelijk zo mooi. Ik doe deze keer een stap terug in de tijd, die tegelijkertijd heel voorstelbaar is. Kampen aan de IJssel, was ooit natuurlijk Kampen aan zee, de Zuiderzee. Vandaar dat Rijks aan de IJssel zo tot de verbeelding spreekt. In het Stedelijk hangen dit keer allemaal zee-taferelen. Boten, schepen, woeste wateren, stille waterkanten… een prachtige verzameling maritieme schilderijen die me meenemen naar het dagelijks leven van een aantal eeuwen geleden. Toen mens en scheepvaart intensief op elkaar waren aangewezen. 
De taferelen komen uit de krochten van het Rijksmuseum depot, in Lelystad. Dat is werkelijk waar het Mekka voor conservatoren. Een immense ruimte, vertelt Rene van Mierlo, waar je ogen zowat uit je hoofd vallen. Zoveel is er te zien en in je op te nemen. Rene ging er met een collega heen met een groslijst in de hand. Daar kozen ze de unieke verzameling maritieme schilderijen die nu in het museum te zien zijn. En alleen op deze plek, hierna gaan ze terug naar depot. De ramen zijn voor de gelegenheid afgeschermd, deze oude kostbaarheden kunnen weinig daglicht verdragen. Maar je krijgt een speciaal lampje waarmee je de doeken kunt bestuderen. Neem je vergrootglas mee, er is ontzettend veel te ontdekken. 
Dat geldt ook voor een ander deel van het museum waar Hanneke Bennett mij naar toe brengt: de Schepenzaal. Nergens in Nederland is een oude schepen- of rechtszaal zo mooi intact als hier in Kampen. Hanneke onthult de geheimen en anekdotes. Want waarom noemen we nu iets een heet hangijzer? Waarom moest de gewone burger de rechter deur nemen en konden rechter en burger niet door één deur? En hoezo mocht een verdachte niet bij zijn eigen proces zijn en stond er een doofpot in de schouw? 
Het Stedelijk museum in Kampen is eigenlijk een heel spannende plek…
Inga Tjapkes
Rijks aan de IJssel zie je zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.