nieuws

Deventer Boekenmarkt: ouderwets gezellig!

De Deventer Boekenmarkt
De Deventer Boekenmarkt
Het was weer een ouderwets leuke Boekenmarkt in Deventer zondag. Niet dat de boekenmarkt ouderwets is, verre van dat, maar er is zo ontzettend veel te beleven als je net even een stapje terug doet, goed om je heen kijkt en zo hier en daar eens een praatje maakt. Er gaat een wereld voor je open.
Wat het speciaal maakte ook, is dat ik deze aflevering samen met een van mijn favoriete collega’s maakte, Bart Kieft. Bart ging in de vroege ochtend op pad, en ik bedoel echt vroeg. Met ingevlogen cameraman Eric Poort dit keer, die een eervolle vermelding verdient omdat hij, ondanks zijn drie weken oude dochter om vier uur vanochtend in de auto zat. Het levert een supergemotiveerd team op dat zin had om u een fijne boekenmarkt-editie in deze OverUIT de Kunst te bezorgen. 
Natuurlijk kan niet iedereen die bijna 878 kramen bezoeken die het zowat 6 kilometer lange lint van de grootste Boekenmarkt van Europa vormt. Bovendien, als u er was, zat u waarschijnlijk zó met uw neus in die talloze boeken, strips, topografische kaarten dat u per ongeluk tegen ons aanbotste omdat uw blik louter op de inhoud van de kraampjes gericht was. Het perifere zicht even uitgeschakeld. 
En zo bevroeg Bart de early birds op het pondje over de IJssel, haalde hij nieuws bij de beroemdste boekenkraam van Deventer, dook een tentje in op de camping en hield een nerveuze standhouder die nog moest opbouwen van het werk.... Ik daarentegen had een afspraak met schrijver Eus, over wie ik veel nieuws kan vertellen maar die niet kwam opdagen. Omdat zijn maag niet bestand was tegen iets van de vorige avond. Én ik had een afspraak met de supersnelle en geestige Ellen Deckwitz. Zij trad zaterdagavond op in de poëzietuin -een echte aanrader voor volgend jaar!- en bleef gezellig in haar geboorteplaats logeren. 
Ellen schreef vorig jaar het boek Olijven moet je leren lezen, over hoe je gedichten tot je kunt nemen. Ze maakt gedichten lezen toegankelijk, spannend en leuk. Lezen is hot, boeken zijn hot, pleit ze. En ook hier is nieuws, Ellen werkt aan een dichtersvlog dat dit najaar van start gaat, waarbij ze jonge mensen uitlegt hoe fijn woorden en taal zijn. Ik verheug me daar nu al op. 
Ik zei al, er is veel te beleven op die grootste jaarlijkse Boekenmarkt van Deventer. Wij zaten in het zonnetje en het was heerlijk. En als u niet een van die 130.000 bezoekers was, bijvoorbeeld omdat u die fenomenale EK finale wilde bijwonen, dan bent u er nu alsnog even bij. 
Inga Tjapkes
OverUIT de Kunst met de Deventer Boekenmarkt zie je zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.