nieuws

Memoires van een maagd

Hoe zou het zijn om bij Maria aan tafel te zitten? En eens van haar te horen hoe het was? Het leven, de aanbidding, een kind verliezen?Â
Magda Nij Bijvank, theatermaker en actrice, volg ik al een tijdje omdat ze ook in de nieuwste film Gek van Geluk van Johan Nijenhuis verscheen. We volgden haar tot op de gouden loper tijdens de première. Maar er is nog zoveel meer in het leven van Magda. De succesvolle Dienst voor Gelovigen en Ongelovigen bijvoorbeeld, naar een idee in Amsterdam van actrice Ricky Coole. Ook hier blijkt er grote behoefte om het leven in een dienst te vieren en te overdenken. De Herfstdienst is uitverkocht gevierd, dat zal ook zo gaan met de tweede Winterdienst binnenkort. Lente en Zomer volgen nog. 
Deze mooie decembermaand vol contemplatie brengt Magda Nij Bijvank ook de zo bijzondere muziektheatervoorstelling “Memoires van een Maagd”. Het is een reprise, nu op het Twentse platteland, in de kapel van de Zwanenhof in Zenderen. Een prachtige sfeervolle setting, waar een lange tafel zal staan en Maria verschijnt en vertelt, hoe het is om Maria te zijn. 
'Ze vertelt over verering, hoe het is als iedereen je wil aanraken en de onderkant van de jurk helemaal verslijt, door al die vingers. Dat ze fenomenaal goed is in vergeving, maar eigenlijk niks zegt. En dat zij natuurlijk nooit klaagt, want als zij al begint, waar moeten al die mensen dan heen met hun sores en ellende. En natuurlijk over de onbevlekte ontvangenis! Hoe een engel haar adviseerde om iets moois aan te trekken als God zou komen. Dat ze in katzwijm viel, want God was niet zomaar een jongen uit het dorp, maar de allergrootste, de allerhoogste, en... hoe Hij zich daarna nooit meer liet zien, haar een zoon gaf, maar ook weer van haar afnam.' 
Ze schenkt wijn, deelt brood en doet haar verhaal. Gewoon, het verhaal van een moeder, van een vrouw. Zoals ik dat ben, zoals u, of ieder om u heen dat is. Tom Grondman, met zijn gouden keel, en Niels Bijl, met dito geluid uit zijn sax, vullen Maria aan met muziek. Gregoriaans, een Pater Noster, een Ave Maria, maar zelfs Sting en West Side Story's Maria. Het kippenvelt, dat kan ik u -geloof ik wel- verzekeren.

Inga Tjapkes

Het gesprek met Magda Nij Bijvank over 'Memoires van een maagd' zie je zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.