OverUIT de Kunst: Twentse Eindejaarsconference: een nieuwe traditie Twentse Eindejaarsconference 2017 Foto: RTV Oost
vrijdag 29 december 2017 | 08:55 Laatst bijgewerkt: 11-1-2018 | 09:47
 • Foto 1 foto

Hoe ze het doen, doen ze het: ook deze keer was de Twentse Eindejaarsconference in een mum van tijd uitverkocht. Want 2017 is het jaar van de Tweede Twentse Eindejaarsconference en daarmee is een nieuwe traditie ingezet. 

Letterlijk dan hè, uitverkocht in een mum van tijd. En dus kwam er - net als vorig jaar - nóg een extra voorstelling bij. Dit keer op de generale repetitiedag. En, eerlijk is eerlijk - dat was woensdagavond ook wel een tikkie te zien, als je er oog voor had. Maar ook snel vergeven, want wat een ontzettend leuk concept is het. Het jaar doornemen met streekgenoten is een feest van herkenning. Natuurlijk wrijft André Manuel ons Allepo onder de neus, evenals het feit dat serieuze terroristische aanslagen vooral buiten Nederland zijn. Tuurlijk neemt hij de Nederlandse politiek op de hak, hij móet wel. Anders zouden we ons afvragen wat er mis is met André. Nou, niets hoor, kan ik u vertellen: hij levert. Hij prijst de satire en roept zelfs op tot liefde: “Ik zeg het gewoon. Liefde! (...) Op een podium in Enschede predikt een atheïst de liefde. Zoveel mogelijk liefde! Ook al zal hij het straks wel weer proberen af te doen als was het superieure satire.”

 

Er is dus veel behoefte aan bezinning, contemplatie, eigenheid, aan het einde van het jaar. Terugkijken, bezinnen en afsluiten zit in onze genen. De ster van vorig seizoen Jan Riesewijk zwaaide af, hem heeft u al volop in het theater kunnen zien de afgelopen weken; en ergens houdt het op. En dat is ook juist de bedoeling zegt regisseur én een van de initiatiefnemers Laurens ten Den. Dat is de vernieuwingskracht van de nieuw geboren traditie! 

 

Nu is het podium voor nieuwkomer Bert Eeftink, RTV Oost-collega in de gedaante van de eeuwige mopperkont Helligen Hendrik. Maar Hendrik is in deze Eindejaarsconference veel meer dan dat. Hij zit er op de eerste avond al soepeltjes in, draagt moeiteloos foutjes tot een goed einde (André was even spoorloos in de coulissen) en laat zich door Nathalie Baartman liefdevol de les lezen. ‘Makkelijk hoor, humor via zo’n pet en bril’ en ontpopt zich op momenten tot een andersoortig grappige grappenmaker. 

 

Want er zit weer veel in deze voorstelling. De vier cabaretiers, André Manuel, Helligen Hendrik, Nathalie Baartman en Thijs Kemperink nemen afscheid van 2017 in een gezellig soort huiskamer-crematorium. Een stapel kranten vormt de schouw, waar het eeuwig vuur wacht voor datgene waar afscheid van genomen moet worden. Links en rechts wat stoelen, een heus Johannes-orgel (nee, geen traporgel leerde ik van Maarten de Groot, die de muziek en arrangementen vormgaf) en stemmige kransen aan de muur en op standaardjes. Alice Brusse van Mevrouw Brusse legde met dik zwart lint, een uur voor de voorstelling, nog de laatste hand aan de rouwkransen. 

 

U begrijpt het al, 2017 is verleden tijd, de fik erin, loat goan. Het is tijd voor een nieuw jaar. Niet vóór het moment van bezinning even tot u door te laten dringen… 

 

U had geen kaartjes? Geen nood! RTV Oost was er voor u bij! Het beste van de Twentse Eindejaarsconference is op Oudejaarsdag te zien op TV Oost met in OverUIT de Kunst de interviews. U krijgt bezoek? Nog steeds geen nood: maandag 01 januari is de uitzending nog een keer te zien,  maar dan is het ook echt afgelopen. Op televisie dan hè.

De interviews achter de schermen zie je in OverUIT de Kunst op zondag 31 december en zondag 7 januari om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

De Twentse Eindejaarsconference zie je op zondag 31 december om 20.25 uur en op maandag 1 januari om 10.00 en 15.00 uur en kun je online terugkijken

OverUIT de Kunst

 • 18 jun     André Manuel probeert zijn nieuwste voorstelling Dreejklezoew uit bij Oerol
 • 14 jun Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken
 • 8 jun Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...
 • 31 mei   Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen
 • 25 mei   Weblog: Derde Art Brut biënnale met achthonderd kunstwerken, van meer dan honderd kunstenaars
 • 10 mei Blog: De Wilde Deerne: het mega spektakel in Zwolle dat mensen met elkaar verbind
 • 26 apr Blog: Ik denk dat ik een soort Peter Pan ben, altijd dicht bij mijn kind-zijn gebleven
 • 19 apr Blog: De glaskunstwerken van Bernard Heesen, prachtig of foeilelijk?
 • 5 apr Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel
 • 13 apr   Blog: Over kunst doen vaak heel veel mensen moeilijk... flauwekul!
 • 22 mrt   Blog: Er zit een geheim in Bach's Matthäus Passion
 • 12 mrt   Blog: slapeloze nachten door een klein wit betonnen tafeltje
 • 8 mrt   De Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen kón niet eens! 
 • 22 feb   Roos Blufpand zingt elk moment, zonder gembertheetje
 • 16 feb Het meesterlijke licht
Back to the 80's
Informatie