Nieuws

Eigenzinnige zakenman Gerard Sanderink vrijgesproken van smaad

De Twentse topondernemer Gerard Sanderink verliest vandaag mogelijk de macht bij zijn bedrijven © RTV Oost
De Twentse zakenman Gerard Sanderink is vanmiddag vrijgesproken van twee aanklachten wegens smaad, gedaan door twee oud-medewerkers van hem. Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de zitting een werkstraf van 20 uur, maar daar ging de rechter niet in mee.
De zitting vandaag was een vervolg van een eerdere zitting in januari vorig jaar. Toen beschuldigden Markeloër Marcel van der Heijden en Brigitte van Egten hem van smaad en laster. In die eerste zitting verviel overigens al de beschuldiging van laster. De zitting werd uitgesteld omdat de verdediging (Sanderink) een groot aantal getuigen wilde laten horen. Uiteindelijk werden enkel Van der Heijden en Van Egten gehoord.
Marcel van der Heijden is een voormalig commercieel directeur van zonnepanelenbedrijf DSS, een van de bedrijven van Sanderink. Brigitte van Egten was algemeen directeur van datzelfde bedrijf.

Krantenartikelen en e-mails

Zowel Van der Heijden als Van Egten vonden dat Sanderink zich in de zomer van 2019 schuldig had gemaakt aan het aanranden van hun eer en goede naam. In het geval van Van der Heijden zou Sanderink in een aantal mailtjes aan derden slecht over hem hebben gesproken.
Sanderinks' advocaat zei op de zitting dat zijn cliënt via een bron had vernomen dat Van der Heijden werkzaamheden aan zijn privéwoning liet betalen op rekening van DSS. In de mails aan een beperkt aantal personen vroeg Sanderink om meer informatie hierover. Van der Heijden eiste ook een financiële vergoeding van ruim 144.000 euro.
De eer en goede naam van Brigitte van Egten zou de eigenzinnige zakenman in een aantal krantenartikelen en mails aan journalisten door het slijk hebben gehaald. Het zou gaan om artikelen in De Twentsche Courant Tubantia, NRC Handelsblad en het Financieel Dagblad.
De mails waren onder meer gericht aan Follow The Money en De Volkskrant. In de krantenartikelen zou Sanderink hebben gezegd dat Brigitte van Egten heeft gefraudeerd in haar periode als algemeen directeur van DSS en dat door haar toedoen de Fiod bij bouwbedrijf Strukton, een van Sanderinks bedrijven, binnenviel.

OM: voldoende bewijs

Het Openbaar Ministerie vond dat er voldoende bewijs was voor een veroordeling van Sanderink, die vandaag niet op de zitting aanwezig was. De officier van justitie eiste een werkstraf van 20 uur of een vervangende gevangenisstraf van tien dagen in het geval de zakenman de werkstraf niet zou uitvoeren.
Het openbaar ministerie eiste geen geldstraf, omdat die de vermogende Sanderink geen pijn doen. Dat was volgens de officier van justitie voldoende gebleken na eerdere rechterlijke uitspraken waarin Sanderink tot soms forse geldboetes werd veroordeeld. De officier vond een financiële vergoeding voor Van der Heijden niet nodig.

Strafrechter: vrijspraak

De strafrechter wees aan het einde van de zitting alle beschuldigingen van de hand. "Dit is een strafzaak met alleen maar verliezers", wees ze onder meer op de verstoring van de onderlinge verhouden tussen de partijen. De rechter bestreed niet dat er vanaf het persoonlijke mailadres van Sanderink mailtjes waren verstuurd over Van der Heijden. Deze mails bereikten enkel een aantal zakelijke relaties en Sanderink had volgens haar niet de intentie om Van der Heijden publiekelijk aan de schandpaal te nagelen.
Dat was ook haar oordeel over de inhoud van de krantenartikelen. Op basis van de artikelen die waren toegevoegd aan het strafdossier vond de rechter niet dat de goede naam en eer van Brigitte van Egten was aangerand door Sanderink.

Gebrouilleerd

Gerard Sanderink en Brigitte van Egten raakten gebrouilleerd na een telefoongesprek op 11 november 2018 waarin Sanderink haar onder meer beschuldigde van diefstal bij DSS. Sanderink zei ooit tegen de rechter in Almelo dat hij zijn vermogen wilde verwedden op z'n gelijk. In de 'oorlog' die Sanderink voerde, en die nog steeds voortduurt, koos de Marcel van der Heijden de kant van Van Egten. In een verklaring uit december 2018 stelde hij dat er van diefstal door Van Egten bij DSS geen sprake kon zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.