Nieuws

Staphorster stipwerk heeft zeven nieuwe vakmensen: "Belangrijk voor onze cultuur"

De stempels waarmee het Staphorster stipwerk wordt gedrukt © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Het ambacht Staphorster stipwerk leeft nog steeds. Want er zijn weer nieuwe vakmensen opgeleid, mensen die het ambacht in stand houden. En dat vinden ze belangrijk in Staphorst. "Het is onderdeel van onze cultuur."
Het Staphorster Stipwerk is in 2013 toegevoegd aan de lijst immaterieel erfgoed. Het bedrukken van klederdracht of andere voorwerpen, is een belangrijk onderdeel van de Staphorster cultuur en mag daarom niet verloren gaan.

Grondlegger

Hetty Hoogeveen is lange tijd nauw betrokken geweest bij de Stichting Staphorster Stipwerk en is grondlegger van de vakopleiding. Tegenwoordig heeft ze er iets meer afstand van genomen. Vlak voor de diplomering van zeven cursisten, komt ze nog wel de examenwerken als onafhankelijk jurylid beoordelen. "Prachtig", roept ze enthousiast terwijl ze snel aantekeningen in haar boekje pent. "Die combinatie van technieken. Ik vind dit echt fantastisch mooi."

Op het verkeerde been

Hoogeveen stelt dat ze direct aan de werken kan zien wie er uit gemeente komt en wie niet. "Dit is werk van iemand uit Staphorst", zegt ze terwijl ze een lap stof met witte, groene en blauwe stippen beoordeelt. Maar dan krijgt ze ingefluisterd dat ze op het verkeerde been is gezet. "Ik dacht het echt", verzekert het jurylid. "Echt knap gedaan."
De stichting is altijd bezig om het ambacht levendig te houden. En met succes, want het stipwerk is ook ver buiten Staphorst in trek. "In deze lichting zitten ook mensen uit Arnhem en Deventer", vertelt Grietje Kuiers van de stichting. "Je zou kunnen zeggen dat het een stoffig imago heeft, maar het is dus nog steeds best populair."

Vlaggenlijn

De opleiding bestaat uit tien avonden, waar de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. Margje Huls is een van hen. "Ik ben een Staphorster en draag klederdracht. Ik vind dat mooi, want het is een echte traditie", zegt ze met een glimlach.
Haar examenwerk is een vlaggenlijn van acht meter lang. "Omdat ik iets wilde maken waar ik echt iets aan heb. Deze lengte kan ik mooi in mijn keuken ophangen", legt ze uit.

Opleiding opgezet

Betty Hoogeveen is onder de indruk van de prestaties die tijdens de opleiding zijn geleverd. Het doet haar dan ook goed dat er weer zeven vakmensen zijn opgeleid. "Als je een opleiding opzet, is het maar de vraag of het beklijft. Dat het al zo'n vijf keer is gedaan, is de verdienste van het bestuur", complimenteert ze.
"Het leeft nog steeds", stelt Hoogeveen als ze het over het ambacht heeft. "De uitdaging is nu om het zo te houden en om het ambacht te verspreiden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.