Nieuws

Deze Twentse souschef (24) vertegenwoordigt Nederland bij kookwedstrijd

Souschef Bas Jonker (24) vertegenwoordigt Nederland in oktober bij de Jeunes Chefs Rôtisseurs in Istanboel
Souschef Bas Jonker (24) vertegenwoordigt Nederland in oktober bij de Jeunes Chefs Rôtisseurs in Istanboel © RTV Oost
Al vanaf zijn veertiende jaar staat Bas Jonker uit Den Ham in de keuken, de laatste twee jaar als souschef. In oktober mag de nu 24-jarige Nederland vertegenwoordigen bij de Jeunes Chefs Rôtisseurs, een internationale kookwedstrijd in Istanboel. Spanning is er nog niet. "Ik ben vrij nuchter, we gaan zien waar het schip strandt."
Het kooktalent werkt momenteel als plaatsvervangend chef bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven. Vorig jaar kwam hij als een van de vijf jonge en veelbelovende souschefs in actie bij de jaarlijkse kookwedstrijd van de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk, de landelijke voorronde voor Jeunes Chefs Rôtisseurs. Hij werd toen derde.

Keukenfamilie

Dit jaar was er door gebrek aan aanmeldingen geen Nederlandse voorronde. Vorige week kwam er daarom een vierkoppige jury langs in Delden om Bas Jonker te beoordelen. Die beoordeling was zo positief, dat de souschef nu zijn kookkunsten mag gaan vertonen in het Turkse Istanboel.
Voor Jonker is het koken zijn lust en zijn leven. "Ik kan er alles in kwijt wat ik ergens anders niet kwijt kan. Al mijn creativiteit. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik een gewone familie en een keukenfamilie heb. Ik zie dit niet als werk, maar als hobby."
Deze Twentse souschef (24) vertegenwoordigt Nederland bij een kookwedstrijd in Istanboel.

Op de rem getrapt

Jonker begon op zijn veertiende met koken in het dorpje waar hij is opgegroeid. "Daar was een eetcafé en die eigenaar kwam op de koffie. We hadden het erover dat ik graag kok wilde worden. Hij bood me aan om bij hem in de keuken te gaan staan. Zo gezegd, zo gedaan."
Zo'n twee jaar is Jonker nu alweer souschef bij Carelshaven. "Wat ik hier heel veel heb mogen bijschaven, is de planning en organisatie. Ik ben vrij druk van mezelf en dan wil ik mijzelf nog wel eens voorbijlopen. Ik heb een chef gehad die zei: 'je werkt niet slim, je werkt knetterhard'. Hier hebben ze een klein beetje op de rem getrapt. Eerst een plan maken en niet gelijk vol gas erin. Dat werkt een heel stuk prettiger."
De jonge souschef in actie in de keuken van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven
De jonge souschef in actie in de keuken van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven © RTV Oost

Ultieme droom

"Wat ik het allerliefst eet? Ja, daar vraag je me wat", lacht Jonker. "Eén gerecht vind ik lastig, maar als ik dan toch moet kiezen dan is dat toch een soort van comfort food. Dus thuis lekker met het gezin of met vrienden een pizza halen. Daar geniet ik het meest van. Ik ben de hele dag met luxe producten in de weer, maar thuis is anders. Gewoon lekker simpel, als het maar lekker is."
De ultieme droom van de jonge souschef is een eigen zaak. "Er zit hier heel veel kennis en ervaring, dat is heel leerzaam. Ik vind het belangrijk om mensen blij te maken met dingen die mij blij maken." Waar zijn restaurant gaat komen, weet Jonker nog niet. "Ik denk in ieder geval in Overijssel. Ze zeggen altijd: ik mag de grens niet over. Maar waar precies, daar ga ik me zeker nog verder op oriënteren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.