Amateurvoetbal

Staphorst en Excelsior'31 naar hoofdtoernooi KNVB Beker, HSC'21 uitgeschakeld na strafschoppen

Staphorst stuntte vanavond tegen AFC
Staphorst stuntte vanavond tegen AFC © Orange Pictures
Staphorst en Excelsior'31 mogen dromen van een affiche tegen een profclub in het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. HSC'21 beleefde een uiterst pijnlijke avond, na strafschoppen was RKAV Volendam te sterk.

Stunt Staphorst

Staphorst moest in het begin overduidelijk wennen aan het niveautje hoger dat tweededivisionist AFC speelt. De ploeg van trainer Karlo Meppelink had het lastig in Amsterdam en keek na een kwartier al tegen een 2-0 achterstand.
Maar Staphorst zou Staphorst niet zijn als het niet liet zien over karakter en veerkracht te beschikken. Halverwege de eerste helft schoot Haanstra zijn ploeg met een kiezelhard schot terug in de wedstrijd.
De gelijkmaker hing in de lucht en die kwam er dan ook kort na de rust. Lang kon Staphorst echter niet genieten van de 2-2 van Duit, want luttele seconden later stond het alweer 3-2 voor AFC. Staphorst rechtte andermaal de rug en ging er zelf op en over. Daimen Schra en Quispel zorgden voor de 3-3 en 3-4.
Staphorst leek op weg naar een stunt in Amsterdam, maar moest met tien man verder na een directe rode kaart voor Zwiers. Het werd Staphorst uiteindelijk bijna fataal. In extremis sleepte AFC er een verlenging uit, maar die overleefde Staphorst om vervolgens de strafschoppen als beste te nemen.

Excelsior'31 wint bij OSS'20

Excelsior'31 en OSS'20 - de nummer zes van de Derde Divisie op de zondag - legden een enerverende wedstrijd op de mat. De Rijssenaren leken op slag van rust de ban te breken, maar de treffer van Hemmink werd geannuleerd vanwege buitenspel.
Hoogtepunten OSS'20 - Excelsior'31
Aan het begin van de tweede helft was het de lat die een goal van Hemmink voorkwam. Even later was het wél raak. Werkhoven werd het eindstation van een prima aanval en zette Excelsior'31 op 0-1. Driemaal is scheepsrecht en dat gold ook voor Hemmink, die eindelijk zijn doelpunt te pakken had.
Het werd nog wel even spannend in Oss toen de thuisploeg in blessuretijd de 1-2 op het scorebord zette, maar de bekerwinst ging mee in de tas naar De Koerbelt.
Rick Hemmink was weer eens belangrijk voor Excelsior'31
Rick Hemmink was weer eens belangrijk voor Excelsior'31 © Orange Pictures

Zure avond HSC'21

HSC'21 mocht zichzelf kwalijk nemen dat het bij rust niet al lang en breed in de koker zat. De thuisploeg speelde blij vlagen geweldig en liet zien waarom het bovenin meedraait in de Derde Divisie. Het resulteerde in opgelegde kansen, waarvan er voor de rust slechts eentje werd benut.
De Vries zorgde halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker voor HSC'21, dat toen al verrassend op achterstand stond doordat Tol de bezoekers - uitkomend in dezelfde competitie als Staphorst en Excelsior'31 - na 17 minuten op 0-1 zette.
Het duurde echter niet lang voordat HSC'21 opnieuw in de achtervolging kon. Een Volendams afstandschot was doelman Peterman te machtig. Beslist was het allerminst, want er stond iets minder dan een uur op de klok toen Cenk Uguz een hoekschop van invaller Ottink binnenknikte.
In de resterende minuten was HSC'21 enkele keren dicht bij de overwinning, maar onder meer de lat stond een treffer van Stokkingreef in de weg. Zowel in de resterende minuten als in de verlenging vielen er geen treffers meer, ondanks dat HSC'21 enkele grote mogelijkheden kreeg. Strafschoppen moesten uitkomst bieden. En die nam Volendam beter dan HSC'21.
HSC'21 verzuimt ticket hoofdtoernooi KNVB Beker te pakken: "Dit is echt klote"

Hoofdtoernooi

Excelsior'31 en Staphorst plaatsen zich zodoende voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PEC Zwolle en HHC Hardenberg stromen dan eveneens in, net als de overige clubs uit het betaald voetbal, op de Europees spelende ploegen na.
Voor hen begint het bekeravontuur pas in de tweede ronde (laatste 32) in januari. Dat geldt ook voor FC Twente, dat een Europees voorronde speelde en daarom vrijaf krijgt.
De loting is vrijdagavond vanaf 23.00 uur te volgen op ESPN.