Nieuws

Het nuchtere kanaaldorp Bergentheim is apetrots op 'hun' Arne Slot

De man die Feyenoord weer smoel gaf nadat het ingedut was onder Dick Advocaat komt misschien wel uit het nuchterste dorp van Nederland. Het Overijsselse Bergentheim, een kanaaldorp bij de Duitse grens. Staan ze daar woensdag ook op de banken, als Feyenoord de finale in de Conference League speelt? Wat typeert het dorp? En hoe vormde het dorp succestrainer Arne Slot? RTV Rijnmond bezocht de plek...
Het sportpark Moscou waar de jonge Arne zijn eerste competitieve meters maakte, ligt aan de rand van een bos. Bij een recreatiepark, 1.8 kilometer bij Snackbar Mies middenin Bergentheim vandaan. Jonge ‘Banthummers’ moeten langs ‘t k’naal’ fietsen, om er te komen. “We hebben de mooiste accommodatie van de gemeente Hardenberg waar we deel van uitmaken. Dat durf ik wel te zeggen”, zegt oud-coach, ook twee jaar van Arne, Jan Ophof.

Nederlands amateurelftal

Bij VV Bergentheim viel Slot op. “Scoren, dribbelen, passen, aannames waren goed. Super. Met nog een aantal andere jongens samen behoorde hij tot een goede generatie”, zegt Rik van der Velde, die van de F'jes tot de C's bij Slot in het team zat. Arne zat bij de jeugd onder tien toen hij bij Ophof – die toen de D1 trainde, jeugd onder twaalf – in de kleedkamer op de bankjes plaats nam. Hij mocht met Ophof meetrainen. “Ik zei: nou, bewijs het maar! En het lukte hem hoewel hij jonger was prima. Technisch was hij enorm begaafd”, volgens coach Ophof. “Voordat hij de bal had, wist hij al waar de bal naartoe moest.”
Slot was ook vóór Arnes succes al een bekende voetbalnaam in Bergentheim en omstreken. Zijn vader Arend is de beste voetballer van het dorp geweest, weet voormalig coach Ophof. “Hij speelde voor het Nederlands amateurelftal”, vertelt Bert Nijenhuis, voorzitter van de voetbalvereniging VV Bergentheim. Maar prof werd hij nooit. “Het was in die tijd niet zo gewoon om direct voor het betaald voetbal te gaan, en vader Slot was net afgestudeerd op de Pabo en besloot daarom onderwijzer te worden.”
Arne Slot groeide op in Bergentheim.
Arne Slot groeide op in Bergentheim. © H.W. Fluks
Later coacht Arend verschillende amateurteams in de regio. “En als vader Slot de teams instrueerde, zat Arne daar als kleine jongen al bij”, vertelt Nijenhuis. “Het gezin ademde voetbal.” Bij het gezin thuis aan tafel ging het over niets anders, volgens de verenigingsvoorzitter. Organisatorisch was de familie Slot ook heel sterk, zegt Van der Velde, die ook bij Arne in de klas zat op de basisschool. “Als schoolmeester was Arend overal bij betrokken. Schoolvoetbaltoernooien, handbaltoernooien. Zeg het maar.”

Trucjes vanuit slaapkamerraam

Van der Velde, die naast zijn eigen herinneringen ook put uit die van mede oud-klasgenoten, vertelt dat een buurmeisje Arne elke dag na schooltijd ‘s avonds achter het huis zag voetballen. Met zijn broers Edwin en Jakko. “Ze kon het zien vanuit haar slaapkamerraam. Zijn vader Arend, die op school onze meester was, stond daar regelmatig bij om instructies te geven. De mooiste trucjes en aannames kwamen voorbij.”
Voetbal is een belangrijke sport voor het ongeveer 3.500 inwoners tellende Bergentheim zegt Kitty Koiter, de adjunct-directeur van Arnes basisschool De Koningsberger. “Iets wat je vaker ziet in kleine dorpen speelt hier ook: We hebben eigenlijk twee grote teamsporten in Bergentheim zelf en dat zijn volleybal en voetbal. Veel jongens gaan daarom op voetbal. Dat zie je nu nog steeds.”
Als ik met een Feyenoord-shirtje rondliep op de velden, dan keken mensen me meewarig aan
Alwin Te Rietstap, wethouder Hardenberg en Feyenoordsupporter
Arnes basisschool heeft een christelijke grondslag. “We moesten psalmversjes leren, de Bijbelverhalen kregen we op school mee”, zegt oud-klasgenoot Van der Velde. Bergentheim kent sowieso een grote christelijke gemeenschap, vertelt Feyenoordsupporter, Banthummer en wethouder in Hardenberg Alwin te Rietstap (ChristenUnie). “Alleen al de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Bergentheim heeft meer dan 1.000 leden. En dan is er ook een PKN-kerk."
Een jeugdfoto van Arne Slot.
Een jeugdfoto van Arne Slot. © Privéfoto
Dat voetbal zo belangrijk is betekent dat VV Bergentheim, hoe klein het dorp ook is, bij tijd en wijlen op best hoog niveau speelt. “In de tijd van de broers Slot, de jongens van Eggengoor. Dat waren gerenommeerde namen en met hen speelden we een poosje goed voetbal." In de geschiedenis was dat een paar keer in de tweede klasse. "Van een goede generatie kun je echt genieten”, zegt Nijenhuis. Dat is nu veranderd. “Ik zeg weleens: vroeger was het feest als we kampioen werden. Nu is het vooral vaak feesten.”

FC Twente-dorp

Adjunct-directeur Koiter heeft ook verhaal gehaald bij oud-onderwijzers van Arne, die hem zonder uitzondering een slimme jongen noemden die populair was, goed lag in de groep en die hard werkte. “Intelligent, positief, vriendelijk”, vat Koiter samen. Oud-klasgenoot Van der Velde noemt Arne ook ‘geliefd bij de dames’. “Ze vonden hem allemaal een leuke jongen.”
In de kleedkamer was hij niet degene die altijd het hoogste woord voerde. “Helemaal niet”, zegt Nijenhuis. “Maar als hij ergens wat van vond, dan zei hij dat ook, wel op een nette manier. En dan sneed het hout." Hij had al snel veel verstand van het spel, net als zijn vader. "Zijn vader trainde altijd heel conditioneel. Je ziet aan Feyenoord ook dat de spelers conditioneel sterk zijn. En alles ging in wedstrijdvorm. Eén tegen één, twee tegen twee, vier tegen vier.”
De Protestantse Oosterkerk
De Protestantse Oosterkerk © H.W. Fluks
Bergentheim is een FC Twente-dorp, zegt coach Ophof. Daarna komt Ajax, en dan zijn er misschien nog wat Feyenoordsupporters te vinden. Eén van die zeldzame exemplaren is wethouder Alwin te Rietstap. Hij mist geen wedstrijd, heeft een clubkaart en komt ook met enige regelmaat in de Kuip, wat vanaf Bergentheim dik twee uur reizen is. Hij lacht. “Als ik met een Feyenoord-shirtje rondliep op de velden in Bergentheim, dan keken mensen me meewarig aan.”

Apetrots op Arne

Desondanks is Bergentheim ‘apetrots op die man’, zegt Nijenhuis. “Ook als hij onverhoopt nog verliest in Tirana. Naarmate Feyenoord verder kwam, keken steeds meer Banthummers. Zeker de wedstrijden op donderdagavond. Dan ging het grote scherm aan in onze kantine. Daar hoefde ik niet achteraan.” Mensen uit de verre omtrek noemen Arne Slot, als Banthummers vertellen waar ze weg komen. En dat is leuk, zegt coach Ophof.
En misschien nog wel een belangrijk punt voor de Bergentheimers is dat Arne Slot ‘zo normaal’ is gebleven. Oud-klasgenoot Van der Velde: “Als ik hem nu op tv zie, dan zie ik nog steeds die jongen van toen. De Hollandse nuchterheid." Een aantal jaar geleden zat een van onze oud-klasgenoten bij AZ in het stadion. "En dan neemt hij toch nog even de tijd om met je te praten. Kun je nagaan.”
In oorlogstijd waren bij ons machtig veel verzetsstrijders
Bert Nijenhuis, voorzitter VV Bergentheim
Want in Bergentheim – het dorp van noaberschap, waar het buurthuis Veur Mekaar heet, waar iedereen elkaar kent en groet met hoi en ajuus – houden ze er ook niet van als je naast je schoenen gaat lopen. Relativering is altijd in de buurt. Is Slot de grootste Banthummer aller tijden? Dat ook weer niet. “Niets ten nadele van Slot", zegt Nijenhuis. "Maar in oorlogstijd waren er bij ons machtig veel verzetsstrijders. Die verdienen nog meer eer.”

Gefusilleerd

De oorlog mag als vormende gebeurtenis voor Bergentheim, net als in Rotterdam, niet ontbreken. “De oorlog heeft Bergentheim zwaar getroffen”, zegt Te Rietstap, zelf kleinzoon van één van die verzetsstrijders en lid van het plaatselijke comité herdenking gevallenen '40-'45. Het dorp had in de oorlogsjaren een actieve verzetsgroep. Twaalf van hen zijn gefusilleerd op 2 maart 1945, net voor het einde van de oorlog. “Dat is heel veel, voor zo’n klein dorp.”
De basisschool waar Arne Slot in zijn jongere jaren op zat.
De basisschool waar Arne Slot in zijn jongere jaren op zat. © De Koningsbergerschool
Het was een vergeldingsactie voor een aanslag van een andere verzetsgroep op de Duitsers. Te Rietstap: “Op scholen hebben leerlingen monumenten geadopteerd om ze te onderhouden. De herdenking ervan wordt ieder jaar nog drukbezocht. Misschien dat mijn liefde voor Rotterdam daar ook wel vandaan komt. De stad die na de oorlog is opgerezen. Het zegt iets over de mentaliteit. In Rotterdam, en in Bergentheim.”
Dit was een verhaal van RTV Rijnmond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.