De video wordt geladen ...
donderdag 10 april 2014 | 16:16 Laatst bijgewerkt: 16-6-2014 | 10:35
  • Foto 1 foto
  • Video 1 video

Klaar! De heftige documentaire is af. Vol emoties, huilende oude mensen en kleinkinderen die onder de indruk zijn van de verhalen van hun opa's en oma's. Het is een bijzonder filmdocument geworden dat u hierboven kunt bekijken.

We hebben de oorlogsverhalen afgewisseld met beelden van de gelukkige gezinnen Droste die in hun tuin genieten van het vrije leven. Dat contrast geeft de kijker even lucht, maar vertelt ook dat we af en toe stil moeten staan bij ons fijne leven van dit moment.

En dan komt het moment dat alle hoofdrolspelers bij RTV Oost komen kijken. We hebben geknipt in de verhalen, dat kan helaas niet anders. Daardoor missen er stukjes uit het verhaal. Hoe de hoofdpersonen dat vinden, is altijd spannend. Heb ik als programmamaker wel de juiste selectie gemaakt en is het nog steeds hun eigen verhaal? Zijn ze teleurgesteld of zien ze ook in dat de bondige verhalen zo het beste overkomen? Jezelf terugzien is altijd moeilijk, helemaal als er zoveel emoties bij spelen en je omringd bent door vreemden die een mening hebben over jouw verhaal.

Ik heb tissues op tafel gezet. Eén van de ouderen fluistert mij toe: 'Ik heb zelf tissues mee genomen...' En tijdens het afspelen van de documentaire rollen tranen over de wangen. Niet alleen van de ouderen, maar ook van hun familieleden. Ze wijzen naar elkaar, er is herkenning en het lijkt alsof er een band ontstaat. Het zijn lotgenoten, snappen van elkaar wat ze in die rotoorlog hebben gevoeld.

Als de 32 minuten voorbij zijn, vertel ik toch nog een keer aan de ouderen dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun tranen. Het laat de jeugd alleen maar zien hoeveel pijn het nog steeds met zich mee brengt. De emotionele meneer Oostendorp kan alleen maar knikken. En meneer Ter Brugge die in de film voor het eerst vertelt dat hij vermoedt een trein te hebben gezien, vol met joden die naar een kamp werden vervoerd, is het helemaal met ons eens. 'Dat was oorlog en dat mag niet vergeten worden.'

De documentaire 'Dát was oorlog' wordt op 4 mei uitgezonden op TV Oost.

Uitzendtijden: 14.25, 15.25, 16.25, 17.25, 18.25, 19.25 en 20.25 uur.

Bekijk de documentaire op Youtube:

Jauke Boerdam is programmamaakster bij RTV Oost en maakte deze documentaire over oorlogsverhalen samen met De Beeldende Zussen.

Dát was oorlog

  • 2014   Documentaire 'Dát was oorlog' is af en online te zien
  • 2014 Pas na de oorlog begreep ik de gilgeluiden uit de trein...
  • 2014 Mijn overleden zusje schoof door de kist... boem...
  • 2014 De onderduikers lagen hier op zolder verstopt, maar moeder wist van niks
  • 2014 De Duitsers liepen om het huis, terwijl ik lag te bevallen
  • 2014 Doe maar je goede been aan, opa
  • 2014 Een blog over de samenwerking tussen De Beeldende Zussen en RTV Oost
Informatie