Jan-Willem Kobes en Bastiaan Kleinjan presenteren van maandag tot en met vrijdag KlaarWakker.

Hoe zorg je ervoor dat je goed wakker aan de dag begint?

Jan-Willem: Een goede wekker en een frisse douche en ik sta 'aan'. Water en een eitje als ontbijt en dan het ritje naar de studio. Binnendoor, nooit over de snelweg. We beginnen een uur voor de uitzending met het selecteren van het nieuws dat de redactie heeft voorbereid, inlezen in de onderwerpen, bladeren door alle ochtendkranten en het bekijken van de eerste reacties van de luisteraars op 'de zoekplaat' en 'de uitsmijter'. Om 06.00 uur moet de basis staan en dan is het gáááán. Terwijl de show loopt blijven we kijken waar er nieuws oppopt. Ook reageren we altijd zelf op de reacties die we binnenkrijgen via telefoon, WhatsApp en mail.

Bastiaan: Een ijs- maar dan ook ijskoude douche. Ja echt! Dan krijg je zelfs om half vijf 's ochtends een boost en ben je helemaal klaar voor de dag. Kan het iedereen aanraden.

Met welke plaat sta je het liefst op?

Jan-Willem: Dat is elke dag een ander nummer, maar altijd in de sfeer van die dag. Een lekker tempo en je moet zin krijgen mee te doen. Van Beatles tot Dua Lipa, van Snelle tot Ilse de Lange.

Bastiaan: Hazes is de basis van alles. Dus ook van een vroege ochtend bij RTV Oost.

Wie van jullie twee heeft het grootste ochtendhumeur?

Jan-Willem: Dat is niet zo ingewikkeld... Bastiaan hahaha! Ik sta vanaf 5 uur 'aan'. Bastiaan heeft een dimmer en gaat op volle sterkte ergens na de tweede kop koffie...

Bastiaan: Klopt! Die durf ik wel voor mijn rekening te nemen. Ik ben totaal geen ochtendmens, dus eigenlijk doe ik sinds 2018 al werk waar ik helemaal niet voor gemaakt ben. De ene ochtend gaat het moeilijker dan de andere, Jan-Willem weet inmiddels dat 'ie mij het eerste uur vooral met rust moet laten. Maar zodra de microfoon aan gaat ben ik weer bij!

Wat is voor jou ‘Thuis in Overijssel?’

Jan-Willem: Thuis is familie, vertrouwd, wandelen in de natuur, gemoedelijkheid, 'doe een beetje normaal', Almelo. Maar ook het gevoel van thuiskomen als je op de A1 over de brug bij Deventer de provincie weer in rijdt...

Bastiaan: De skyline van Deventer. Zonder twijfel. De mooiste stad van Overijssel en van Nederland wat mij betreft, waar ik mij al mijn hele leven thuisvoel. Thuis in Overijssel is voor mij ook de mentaliteit van de Overijsselaars. Vriendelijk, behulpzaam en gemoedelijk over het algemeen.